Tippek lakásvásárláshoz!

  2019. augusztus 21.

Sokan vásárolnak ingatlant napjainkban, köszönhető ez a nemrégiben újra csökkenő lakáshitel kamatoknak is. Egy lakáshitel felvétele bonyolultabb a személyi kölcsön felvételénél, de azért nem lehetetlen küldetés. Elég bonyolult procedúra, ezért is készültünk néhány tippel lakásvásárláshoz! Mielőtt belekezd egy lakáshitel felvételébe, érdemes előre tájékozódni lehetőségeiről.

 

A lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet kap a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

 

Először az anyagi lehetőségeit célszerű felmérni, vagyis azt, hogy milyen árfekvésben gondolkodhat. Első körben azt kell felkutatni, hogy milyen támogatásokra jogosult:

  • Babaváró hitel: Kedvezményes hitel, ami önerőként is felhasználható lakásvásárlásnál.
  • Vissza nem térítendő CSOK támogatás: Meglévő gyermek esetén önerőként is elfogadják a bankok.
  • CSOK hitel: Futamidő végéig fix max. 3%-os kamatú lakáshitel, ami július 1-től használt lakás vásárlására is fordítható.
  • Falusi CSOK: Július 1-től elérhető vissza nem térítendő támogatás az úgynevezett preferált településeken. Felhasználható vásárlásra és korszerűsítésre vagy csak korszerűsítésre egyaránt.

A fent említett támogatásokra akkor lehet jogosult, ha családot alapít és gyermekeket vállal. Egyedülállóként sajnos ezeket a kedvezményeket nem veheti igénybe.

 

Ha a kiszemelt ingatlan egy részét hitelből finanszírozná, akkor minimum 20% önerővel kell rendelkeznie, de jobb, ha 30%-kal tervez, mert egyes bankok szigorúbbak ebben a kérdésben. Hogy mennyi hitelt kaphat a pénzintézettől, az nagyban függ az ingatlan forgalmi értékétől, és a jövedelemtől.

A kamatperiódus nagyon fontos egy lakáshitel felvételénél. Minél rövidebb a kamatperiódus, vagyis minél gyakrabban változhat az adott kölcsön kamata, annál „olcsóbb” egy hitel, vagyis alacsonyabb a havi törlesztő és a teljes visszafizetés. Ezek a hitelek kockázatosabbak is, vagyis, ha már most is csak azért vesz fel ilyen kölcsönt, mert havonta nem tud többet kifizetni, akkor gondoljon bele, mi lesz, ha a kamatok emelkednek, akkor hogyan fogja fizetni a megemelkedett törlesztőt.

 

Minél kockázatosabb hitelt veszel fel, a JTM korlát annál kevésbé hagyja eladósodni, vagyis kisebb lehet a havi bevételből hiteltörlesztésre fordítható összeg. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

Ha hosszú távon gondolkodik, akkor érdemes mindenképp legalább 10 éves kamatperiódussal lakáshitelt felvenni, mert ezeknél a havi törlesztő egy évtizedig nem változhat. Ha pedig közben emelkednek a kamatok, lesz ideje felkészülni rá.

 

Ha kiderítette mennyi hitelt kaphat - akár érdemes előzetes hitelbírálatot is végezni - jövedelme alapján, és a kiszemelt ingatlan elegendő fedezet az önerőn felül, akkor következik a legkedvezőbb lakáshitel felkutatása. Mivel itt nagy, akár több 10 milliós összegről van szó, a törlesztőrészletek között is nagyobb eltérések lehetnek, ezért nem mindegy, hogy melyik bankot választja.

 

Kevesen tudják, hogy a helyes sorrend az, ha először a hitelt választja ki, majd ezt követően foglalózza le az ingatlant. Ennek oka, hogy biztosan hitelképes legyen, illetve az adásvételi szerződés tartalmának meg kell felelnie az adott bank elvárásainak is.

 


hirdetés

Ha úgy érzi, hogy egyedül nem boldogul a hitelek között, kérje hitelszakértő segítségét. Ő felméri, hogy hitelképes-e, majd megkeresi a legjobb banki ajánlatot. A tanácsadó a teljes hitelfolyamatot levezényeli, vagyis nem Önnek kell a pénzintézettel tartani a kapcsolatot, és mivel ismeri az egyes bankok gyakorlatát, könnyebben megoldja a nehézségeket.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...