LTP - Lakás Takarék Pénztár - Megtakarítás

  2018. október 17.

2018.10.16-án megszavazta az országgyűlés a lakástakarékok állami támogatásának eltörlését - a javaslatot 125 képviselő támogatta, míg 49 képviselő ellene szavazott, tartózkodó nem volt, így megszünik lakástakarékok állami támogatása.

A lakástakarék-rendszer a törvénymódosítással nem szűnik meg teljes, csak a legfontosabb részt adó állami támogatást törlölték el.

A korábban megkötött LTP-szerződésekre még jár az állami támogatás, az újonnan kötött szerződésekre viszont már nem.

Így működött a LTP 2018.10.16.-a előtt és ezt kapják akik addig szerződést kötöttek: 

Lakástakarékpénztár (LTP) megtakarítást lakáscélra lehet felhasználni, ami állami támogatással párosul. Nagyon közkedvelt és biztonságos megoldás a pénzgyűjtésre. 

Az éves befizetésünk 30%-át, de maximum 72.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást biztosít az állam, ezzel növelve betétünket.

A Lakástakarék megtakarításunk mellé hitelt is fel tudunk venni, amit a Lakástakarékpénztár kedvező kamattal biztosít, így kényelmes és kedvező, hogy egy helyen tudunk mindent elintézni. 

Viszont lehetőség van a hitelt a megtakarítási időszak alatt is felvenni, ezt hívják áthidaló kölcsönnek. 2017. július 01-től a szerződéses pénzállományunknak akár a 90%-át is felvehetjük a 75% helyett. A pénzünk maradék 10%-át kötelesek vagyunk értékpapírban, vagy készpénzben tartani.

2017.07.01-től változik a kiutalási időszak a lakástakarékok esetén 2 hónapra rövidül le a kifizetési, kiutalási idő. Így a takarékpénztárban lévő megtakarításokhoz hamarabb tudunk hozzájutni.

Lakáspénztárak között nagy különbség nincsen, mivel törvény szabályozza, azonban sokszor találkozhatunk számunkra kedvezőbb ajánlattal. A futamidő vége pár hónnappal eltérhet, vagy a kamat, amit kapunk a befizetéseink után, de akár az induló költségek esetén is lehet nagy különbség. A lakástakarékpénztár kalkulátor segítségével napra készen tájékozódhatunk a feltételéről.  

A futamidő a lakástakarék szerződések esetén legalább 4 év, legfeljebb 10 év lehet. 

 

Ingatlan tulajdon

Az ingatlan besorolásának lakó ingatlannak kell lennie, ipari vagy mezőgazdasági épületre nem lehet felhasználni.

A támogatást csak saját tulajdonban lévő ingatlan esetén tudjuk felhasználni, kivételt képez az olyan ingatlan, ahol nem tulajdon jogunk van, hanem haszonélvezeti jogunk. Ez esetben is igényelhető! 
 

Felhasználhatóság

A kiutalást követően 18 hónapon belül lakáscélra kell felhasználni az összeget, és ezt igazolni is kell. 

Felhasználható lakásvásárlásra, építési telek vásárlására, meglévő lakáshitel elő-vagy végtörlesztésére, meglévő ingatlan felújítására, korszerűsítésre, bővítésre, nyugdíjasházba való befizetésre és már lakáscélú lízingre is. 

Felújítás esetén sok mindenre tudjuk felhasználni, ablakcsere, tetőtér-beépítés, felújítás, szigetelés, akár beépített konyhabútorra is, viszont mozgatható más bútorokra már nem. 

Felhasználhatjuk még beépített háztartási gépekre, légkondicionáló berendezés beépítésére, kerítésépítésre, gáz bevezetésére, járdaépítésre, illetve napelemek felszerelésére is. 

 

Felhasználási ötletek: 

Vásárlás: Telekvásárlás, Házépítés, Lakó telek vásárlása, Lakás, Ház vagy Tanya vásárlása, Lakásbérleti, vagy Lakáshasználati jog vásárlása (akár nyugdíjas otthonban) 

Lakás: Tapétázás, Festés, Parkettázás, Padlószőnyeg, Burkolás (csempe, padló), Beépített háztartási készülékek (bojler, kazán, központi porszívó), Beépített szekrények, Szaniterek (kád, wc, mosdó), Beépített fürdőszobai felszerelések, Beépített konyhabútor, Tűzhely, Sütőlap, Elszívó, Mosogatógép, Beépített hűtő, Ajtók, Bejárati ajtó, Redőny, Ablak, Szúnyogháló, Szalagfüggöny, Karnis, Lámpák, Riasztó, Biztonsági rács, Biztonsági zár

Korszerűsítés: Klímaberendezés, Napelem beszerelése - vásárlása, Fűtésrendszer átalakítása, cseréje, Kandalló, Cserépkályha, Hőszigetelés, Lakóingatlan hőtérképes felmérése, Szigetelőanyagok, Tetőtér beépítése, Hozzáépítés 

Kert: Garázsajtó, Elektromos kapu, Csatorna cseréje, Járdakészítés, Burkolat, Szauna, Kerítés, Cserép, Színezés, Kamera rendszer, Medence építése, Kerti tó létrehozása,

 

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...