Előtörlesztés vagy végtörlesztés

2018. szeptember 17.

A teljes hitel visszafizetése is előtörlesztés, amit a köznyelv végtörlesztésnek nevez. 

 A hitelt felvevő bármikor élhet a hitel részleges vagy teljes előtörlesztésével. (2009. évi CLXII. törvény 23. § -25. §)

A hitelező intézmény kérhet az előtörlesztéshez közvetlenül kapcsolódó indokolható költségeinek megtérítését, ha az előtörlesztés olyan időszakra esik, amikor a hitelkamat rögzített.

Az előtörlesztés költsége nem lehet nagyobb mint az előtörlesztett összeg 1%-a, ha több mint 1 év van még a hitelszerződés lejáratának időpontjáig, ha viszont kevesebb mint 1 év van akkor a költség csak 0,5% lehet maximum az előtörlesztett összegnek. 

Ez mellett az előtörlesztés költségének a maximuma nem lehet nagyobb, mint az előtörlesztés ideje és a hitel lejártának időpontja között fizetendő hitelkamat összege, az előtörlesztés időpontjában számított feltételek alapján. 

A hitelezőt nem illeti meg az előtörlesztés költsége akkor: 
- ha tizenkét hónap alatt egy alkalommal a hitelfelvevő által teljesített előtörlesztés összege nem haladja meg a kétszázezer forintot.
- ha visszafizetési biztosítékként kötött biztosítási szerződés alapján történt.
- ha a fizetési számlához kapcsolódó hitelkeret-szerződés esetén.
 

 Egyéb rendeletek: 3/2016. (I. 7.) NGM rendelet

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...