MNB-adósságfék

  2018. 17.

A Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatót minden új, 300 ezer forintot meghaladó hitel (fogyasztási hitel; jelzáloghitel, kivétel állami kezességvállalással biztosított lakáscélú hitel; gépjárműhitel stb.) felvételekor vizsgálni kell. 

A mutatóban az új hitel terhei mellett figyelembe kell venni az ügyfél minden fennálló hiteléhez kapcsolódó törlesztési terhét. Rendelkezésre álló jövedelemként pedig csak az igazolt, legális nettó jövedelem (munkabér, nyugdíj, családi pótlék stb.) számítható be.

A fogyasztási hiteleknél, mint a személyi kölcsön esetében is megmarad a 400.000 Ft nettó jövedelem alatt 50%-a illetve felette 60% -a fordítható hiteltörlesztésre.

A forint jelzáloghitelek esetében a kamatperiódus szerint az adós havi törlesztőrészleteinek összege nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelemének alábbi százalékait a jövedelem nagyságától függően!


400.000 Ft alatti nettó jövedelem esetén:
5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén: 25%
5 - 10 év kamatperiódus között: 35%
10 év felett vagy fix kamatperiódus esetén: 50%

400.000 Ft feletti nettó jövedelem esetén:
5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén: 30%
5 - 10 év kamatperiódus között: 40%
10 év felett vagy fix kamatperiódus esetén: 60%


2019. július 1-től a JTM szabályban alkalmazott 400.000 Ft jövedelem határ 500.000 Ft-ra változik.

Az alábbiakban tájékoztatást adunk a 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet a jövedelemarányos törlesztőrészlet, és a hitelfedezeti arányok szabályozásának rendeletére vonatkozó főbb követelményekről.

További vonatkozó főbb rendelkezések a  jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok alapján.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...