JTM szabálya - jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra (JTM)

  2018. 19.

 JTM szabály, ami meghatározza, hogy egy adott típusú hitelnél mekkora százalékban lehet maximum terhelni az igazolt jövedelmet, a hitel igénylése során. 

A fedezetlen személyi kölcsönök esetén az igazolt jövedelem 50% -át lehet maximum terhelni 500.000 Ft alatti jövedelem esetén. Nagyobb jövedelem esetén az igazolt jövedelmek 60%-ig lehet terhelni. 

Együttesen fedeznie kell a korábbi hitelünk törlesztő részletét (ha van hitelünk) és a felvenni kivánt hitelünk törlesztő részletét.  Adóstárs igazolt jövedelmének a bevonásával, vagy a futamidő növelésével tudunk a hitelösszegen növelni.

 

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra (JTM) vonatkozó szabályok módosításáról döntött így 2018. október 1-jétől a jelzáloghitelek esetében.

A forint jelzáloghitelek esetében a kamatperiódus szerint az adós havi törlesztőrészleteinek összege nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelemének alábbi százalékait a jövedelem nagyságától függően


A jelzáloghitelek esetén az igazolt jövedelem 500.000 Ft alatt/felett kamatperiódus szerint a következők lehetnek:

5 éves kamatperiódus alatt 25%/35%;
5-10 éves kamatperiódus között 35%/40%;
10 év felett 50%/60% lehet.

 

Az alábbiakban tájékoztatást adunk a 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet a jövedelemarányos törlesztőrészlet, és a hitelfedezeti arányok szabályozásának rendeletére vonatkozó főbb követelményekről.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...