Mit kell tudni a jelzálog alapú szabad-felhasználású hitelekről?

  2017. 30.

A szabadfelhasználású hitelek nevében is benne van a cél, hogy szabadon használhatjuk a felvett hitelt. Alkalmazhatjuk hitelkiváltásra, vagy felújításra, de bármilyen kiadást fedezhetünk belőle. 

Felújítás esetén nem az építkezési hitelt használjuk, ahol költségvetés szükséges és szakaszos folyósítás, igaz a jelzálog alapú szabad-felhasználású hitelek kamatai mindig drágábbak, mint a lakáscélú hiteleké. 

A szabad-felhasználású jelzálogként felajánlott ingatlannak olyannak kell lennie, amit a bank finanszírozni tud. Általában a belterületen elhelyezkedő ingatlan felel meg fedezetként, egyes esetekben a külterületet is elfogadhatják egyes ingatlan típusok, besorolások esetén.

Az ingatlan értékelésében nagy szerepet játszik az elhelyeszkedése, a bankok A, B osztályú ingatlant is meg szoktak különböztetni, ha például közel van a vasút vagy a temető az már érték csökkenő számukra, így kevesebbre értékelik.


A jelzáloghiteleknél általában a kezdeti költségeket nekünk kell előre fizetni, amit sikeres hitelelbírálat esetén a bank jóváírhat nekünk. Ilyen az értékbecslés díja amit vesztünk, ha hitelbírálaton elutasítanak. A közjegyzői díjat is nekünk kell előre fizetni általában, amit a bank teljesen vagy részben visszafizet a hitelfolyósításakor. Ezzel már jobb a helyzett mert itt már megkaptuk a hitelt. Illetve a földhívatali díjak a banki szerződés és közjegyzői szerződést a földhívatalba érkeztetnünk kell, és ennek a díját is be kell fizetnünk, igaz ez már kisebb összeg az előzőekhez képest.

Amennyiben jelzáloghitelt váltunk ki, akkor a kiváltandó hitelt nyújtó bank, miután megkapta a végtörlesztésben kiírt összeget, kiadja a törlési engedélyt, amit szintén érkeztetni kell a földhivatalnál és az új bankunkba visszavinni. 

Sokszor nem egyhamar adják ki a törlési papírt a bankok, jó erről a folyamatról is tájékozódni, hogy időben megkapjuk a törlési engedélyt. 


 

 


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...