Adósságrendező fedezetnélküli hitel

2017-01-30

 

Adósságrendező hitelről akkor beszélünk, mikor többféle és típusú hitelünk van, és az összes hitelünket kiváltjuk egy kedvezőbb hitelben. Általában kedvezőbben járunk az adósságrendezéssel, hitelkiváltással, ha a régi drágán felvett kamatoktól megszabadulhatunk.

 

A hitelkiváltást általában jelzáloghitel esetén használják, mikor egy jelzálog-hitelt, legyen lakáshitel, kiváltunk egy másik bank kedvezőbb hiteltermékével, vagy akár még több hitelt veszünk fel (nem mindegyik termék esetén lehetséges) az ingatlanra.


A fedezet nélküli hiteleknél inkább adósságot rendezhetünk, de itt is lehetséges a hitelkiváltás. Ilyen esetben csak bizonyos hiteleinket válthatjuk ki. A bank a jövedelem vizsgálat során nézi mennyit törlesztünk más hitelekre, és ez befolyásolja a felvehető hitelösszeget.


Az adósságrendező hiteleknél több típust kiválthatunk. Jelzálog esetén adósságrendező jelzáloghitellel, ahol ingatlan fedezet szükséges, és előfordulhat, hogy a terhelés miatt nem tudjuk kivitelezni, csak pótfedezet bevonásával.


A fedezetlen hiteleknél, áruhitelt, személyi kölcsönt, akár autóhitelt is egybe vonhatunk kiválthatunk egy új hitellel. Az adósságrendező hitelek esetében általában többlet hitelösszeget szabad-felhasználásra nem tudunk felvenni, ilyenkor a személyi kölcsönt alkalmazzuk, ahol hitelkiváltást hozunk létre.

Adósságrendezésnél a bankok az összes kiváltandó hitel esetében megvizsgálják a hitelmúltat, ami sok papír bekérésével járhat. Megvizsgálják a fizetési múltunkat a hiteleknél és a számláinknál is, amit  hiteligénylés esetén be kell nyújtani.


A bankok általában egy kis összeggel több hitelt engedélyeznek, hogy a lezárt hitelek végtörlesztésénél felmerült költséget is rendezni tudjuk.