Megszűnhet a lakástakarék állami támogatása!

  2018. október 15.

Sokan választották a lakáscélra gyűjtögetők közül a lakástakarékot, a 30%-os állami támogatás miatt. Hozama önmagában nem túl jelentős, viszont az állami támogatással igen csinos kis összegre lehet szert tenni. Arról nem is beszélve, hogy egy ember több lakástakarékot is köthet, és mindre felveheti az állami támogatást. Nemrégiben kapott szárnyra a hír, miszerint megszűnhet a lakástakarék állami támogatása. A kormány indoklása szerint a 20 éve működő lakástakarék-konstrukció állami támogatása nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot termelnek.

 

Az állami támogatás nélkül negatív lenne a lakástakarékpénztárak által a megtakarítóknak kínált hozam, annak ellenére, hogy a lakástakarékpénztárak a jelentős állami támogatás által több tízmilliárdos profitra tettek szert az elmúlt években. A négy lakástakarékpénztári szolgáltató 2010 óta közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált.


hirdetés

 

A törvénymódosító indítványban ez szerepel: „A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosításáról szóló 2018. évi … törvény hatályba lépését követően kötött lakás-előtakarékossági szerződés esetében a lakáselőtakarékoskodót a 21. § szerinti állami támogatás nem illeti meg.”

 

Az általános indoklás szerint, a lakástakarék-program már az állam és az adófizetők számára is költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált, ráadásul nem épülnek új lakások, ami a kormány célja. Valószínű, hogy a CSOK jobban szolgálja a kormány céljait ezen a területen, vagyis, hogy a lakástámogatást gyerekvállalással párosítják. A kormány inkább azt szeretné, ha a jövőben mindenki, aki lakástámogatást kér valamilyen CSOK-konstrukcióban gondolkodna.

 

A törvény visszamenőlegesen nem lesz érvényes. A már megkötött szerződésekre jár az állami támogatás, viszont a rendelet hatályba lépésétől nem. Akinek már meglévő szerződése van, az a módosító értelmében csak úgy hosszabbíthatja meg a megtakarítási periódusát (4 évesről 10 évesre), hogy a meghosszabbított időre már nem jár az állami támogatás. A törvény hatályba lépése után nem igazán lesz érdemes lakástakarékot kötni, hiszen a lakástakarék lényege a 30%-os állami támogatás volt. A támogatás nélkül a hozam elenyésző.

 

A módosítást már tárgysorozatba vette az Országgyűlés gazdasági bizottsága, és kivételes eljárásban kíván foglalkozni vele a parlament. Vagyis rövid időn belül szavazhatnak is az állami támogatás eltörléséről. Akár már hétfőn megtárgyalhatják, és kedden sor kerülhet a szavazásra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a törvény elfogadása előtt nem igazán lesz már idő lakástakarékot kötni, akármennyire is szeretne valaki.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...