Lakástakarék hosszabb futamidővel! Tényleg megéri?

  2018. augusztus 07.

A lakáscélú megtakarítások körében a legnépszerűbb választás a lakástakarék. Az LTP felhasználása nagyon sokrétű a lakáscélon belül. Egy lakástakarék kiválasztása előtt mindenki átgondolja, hogy milyen hosszú futamidőre, mekkora összeget szeretne fizetni havonta. Használja a Hitelmax lakástakarékpénztár kalkulátorát, hogy ki tudja választani a legjobb ajánlatot. Akiknek közeli lakáscélú terveik vannak, rövidebb időre kötnek szerződést, hogy minél hamarabb hozzáférjenek a megtakarított összeghez. Az sem mindegy, hogy a hozam szempontjából is így járnak a legjobban. Mégis vannak, akik a hosszabb távú megtakarítást választják, mert élethelyzetük azt diktálja. A kérdés csak az, hogy tényleg megéri-e egy lakástakarék hosszabb futamidővel?

 


hirdetés

A lakástakarék hosszabb futamidővel, vagy rövidebbel éri meg igazán?

A lakástakarék a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően lett igen közkedvelt megtakarítási forma. Akkor érdemes rövidebb távú futamidővel szerződést kötnie, ha gyorsabban szeretne némi plusz pénzt szerezni egy lakáscél megvalósításához. Egy 4 éves futamidőre, 20 ezer forint havi befizetésre kötött szerződéssel, plusz a 30%-os állami támogatással körülbelül 1,2-1,3 millió forint lehet a megtakarítás. Befektetési szempontból is így jár a legjobban, hiszen a megtakarítással elért hozam (EBKM) közel 10% lehet. Az LTP-be fektetett összeget meg tudja többszörözni, ha közeli hozzátartozói nevére is köt lakástakarék szerződést. Annyi szerződést köthet, amennyit csak szeretne, a lényeg, hogy egyenesági rokonok lehetnek csak a kedvezményezettek, és egy személy, csak egy lakástakarék kedvezményezettje lehet.

Hosszabb futamidőben is érdemes gondolkodni, ha az élethelyzet úgy kívánja, például ha egy nagyobb megtakarított összegre van szüksége. Minél hosszabb ideig takarékoskodik, annál több lesz az állami támogatás és az összegyűjthető pénz. Ha időben gondol lakáscélú terveire, és kivitelezhető ez a megoldás, érdemes átgondolni. Az előbb említett módon ugyanúgy megtöbbszörözhető a megtakarítás.

Egy lakástakarékhoz kedvezményes hitel is igénybe vehető, ha szükséges. Ennek előnye, hogy kedvező kamatozású, és akár már a számlanyitás pillanatában felvehető. Ennek akkor van értelme, ha a legnagyobb szerződéses összegre van szüksége a lakáscél megvalósításához. A szerződéses összegbe tartozik a befizetés, a betéti kamatok, az állami támogatás, és a lakáskölcsön. Ha sürgős lakáscél vár megvalósításra érdemes kihasználni az áthidaló kölcsönt, mert így már a szerződéskötéskor hozzájuthat a szerződéses összeghez.

 

Hosszabb távban érdemes gondolkodni akkor is, ha gyermeke számára szeretne megtakarítani. Ebben az esetben érdemes 10 éves futamidővel szerződést kötni. A gyermek nagykorúvá válása előtt a szülők is rendelkezhetnek a pénz fölött, utána pedig már a gyermek döntheti el, mire használja fel a megtakarítást. Bizonyos szolgáltatónál kimondottan gyermekek számára nyitható számla is létezik. Erre ugyanúgy megkapja a 30%-os állami támogatást, illetve ezen felül jár a szerződéses összeg 0,5%-ára hűségbónusz, és a normál kamaton felül 1,5%-os kamatprémium. Ha gyermekének szeretne megtakarítást kötni, azt oly módon teheti meg, hogy köt egy legalább 8-10 éves szerződést és emellé egy tetszőlegesen választható 4-10 éveset is. Az első szerződés után jár a 0,5%-os hűségbónusz, miután ez lejár és utána megköti a második lakástakarékot is, arra a 1,5%-os kamatprémiumot kap, miközben még az első szerződés is tovább kamatozik. Ezzel igen csinos kis összeghez juthat mire a lakáscél megvalósításra kerül.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...