Az Ön gyermekeinek is jár a 30%-os állami támogatás!

  2017. szeptember 29.

Minden gondos szülő arra törekszik, hogy ha gyermeke felnő, saját otthont biztosítson számára, vagy legalábbis anyagilag támogassa abban. Érdemes erre idejében gondolni, és minél előbb elkezdeni a pénz gyűjtögetését, ha a mai lakásárakra gondolunk. Persze mire a gyerekek felnőnek, sok változás lehet a hitelkamatokban, illetve a lakásárakban is. Erre az lehet a legjobb megoldás, hogy gyermekei nevére köt lakástakarékpénztár szerződést.

 


hirdetés

Egy családon belül, több lakástakarékpénztár (LTP) szerződés is köthető, csak arra kell figyelni, hogy egy személy nevére, csak egy szerződést lehet kötni, vagyis minden szerződésen eltérő kell, hogy legyen a kedvezményezettek személye. Ezzel megtöbbszörözhető a 30%-os állami támogatás is, ami mindenkinek alanyi jogon jár. Ha a legmagasabb havi befizetést választja, ami 20 ezer forint, akkor az éves támogatás összege 72 ezer forint lesz. Ahány lakástakarékot kötnek egy családon belül, annyival többszörözhető meg ez a 72 ezer forint évente, amit együtt, illetve külön-külön is bármilyen lakáscélra felhasználhatnak. Ha például 4 személyre kötnek havi 20 ezer forintos lakástakarékot, az állam 4x72, azaz 288 ezer forintot ad ajándékba.

 

A kedvezményezettek egyenes ági rokonok lehetnek:

  • szülő (nem csak vér szerinti, hanem lehet nevelő-, mostoha-, vagy örökbefogadó is)
  • gyermek (szintén lehet nevelt-, mostoha, vagy örökbefogadott)
  • nagyszülő
  • unoka
  • testvér (mostoha is)
  • házastárs (hivatalos élettársi viszony is elfogadott)

 

Most nézzük meg, hogyan használható fel, a gyermekek nevére kötött lakástakarék. Itt különbséget kell tenni a kiskorú, illetve a nagykorú gyermekek nevére kötött szerződések között.

 

Ha a szerződés lejáratakor a gyermek kiskorú

A megtakarítás ebben az esetben is felhasználható, ilyenkor a törvényes gyám önállóan rendelkezik a pénz fölött. Előfordulhat, hogy a kiutaláshoz a gyámhivatal engedélyét is kéri a lakástakarékpénztár. Az már egy bonyolultabb helyzet, ha a megtakarítás mellé lakáshitelt is fel szeretnének venni. Vannak olyan lakástakarékok, ahol ez lehetséges, így a szerződő fél, vagyis a szülő lesz az adós a gyermek bevonása nélkül. Viszont vannak olyan lakástakarékok is, ahol ezt a lehetőséget elutasítják, ugyanis alapvetően nem is jár a hitel mivel a kedvezményezett kiskorú. Ez esetben csak a megtakarítás használható fel.

 

Ha a szerződés lejáratakor a gyermek nagykorú

Ebben az esetben hiába volt a szülő a szerződő fél, a gyermek nyilatkozik arról, hogy mire szeretné felhasználni a megtakarítást, illetve a hozzá kapott állami támogatást. Ha a gyermek hitelt is szeretne felvenni a megtakarítása mellé, néhány lakástakarék kötelezően bevonja a szerződő szülőt is adóstársnak, hiába nagykorú a kiutaláskor a kedvezményezett.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...