Egy lakástakarék (LTP) kiválasztásának 4 fő szempontja

  2018. május 24.

A magas ingatlanárak ellenére sokan vásárolnak lakást, hiszen mindenki saját otthonra vágyik. Ha lakáscéljára időben gondol, a legjobb megoldás egy lakástakarék lehet. Az állam 30%-os vissza nem térítendő támogatást ad a megtakarított összeghez, ami egy évben nem haladhatja meg a 72 ezer forintot. A lakástakarékban összegyűlt pénzt önerőként is beszámítják a bankok. Azért is lehet kedvező egy LTP fizetése, mert az évek alatt összegyűlt megtakarítás mellé kedvező kamatozású hitelt is felvehet, illetve minél több megtakarítása gyűlik össze, annál kevesebb hitelt kell felvennie, még ha kamata kedvező is. Használja Lakástakarék-kalkulátorunkat, hogy megtalálja a legkedvezőbb szolgáltatót.

 

A lakástakarék (LTP) legfőbb előnyei:

  • vissza nem térítendő állami támogatás jár hozzá
  • hozama akár 10% feletti és kockázatmentes
  • a támogatási összeg megtöbbszörözhető
  • kedvezményes, fix kamatozású lakáshitel is felvehető mellé
  • a szerződési feltételek rugalmasak, a szerződés módosítható
  • a lakáscélon belül, széles körű a felhasználása
  • akár ingyenesen előtörleszthető
  • különböző akciók keretein belül a számlanyitási díjat elengedik
  • a befizetett betéti összegre és azok kamataira az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) 100 ezer euróig védelmet nyújt
  • a lakástakarék megtakarítás örökölhető

 

A havi befizetés maximum 20 ezer forint lehet. Ezzel a havi 20 ezer forintos befizetéssel érhető el, az éves 72 ezer forintos állami támogatás. Egy személy több lakástakarék szerződést is köthet. Amire figyelni kell, hogy csak egyenesági rokonok lehetnek a kedvezményezettek, illetve egy személy, csak egy lakástakarék kedvezményezettje lehet. Így az állami támogatás megtöbbszörözhető, mert ahány szerződés van, annyiszor jár.

A szerződési feltételek rugalmasak, mindenki maga döntheti el, hogy mekkora összeget szeretne befizetni, illetve azt is, hogy a futamidő milyen hosszú legyen. Választani lehet a 4, 5, 6, 8, 10 éves futamidők közül. A szerződések átruházhatóak, megoszthatóak és összevonhatóak.

Magyarországon 4 lakástakarékpénztár közül lehet választani (OTP, Fundamenta, Erste, Aegon) azonban nem mindegy, hogy melyik mellett dönt. Az alapvető feltételeik megegyeznek, melyeket törvények is szabályoznak, viszont néhány pontban eltérések mutatkoznak.

 

1.) Elérhető hozam, vagyis az EBKM nagysága

Azért nehéz kiválasztani egy lakástakarékot, mert mindegyik másban jó. Mind a 4 lakástakarékra igaz, hogy minél hosszabb futamidőt választ, a hozama (EBKM) annál kisebb lesz. Az évesített hozam a 4 éves futamidejű konstrukciónál a legmagasabb, itt akár 10,76%-os is lehet, míg egy 10 évesnél már mindösszesen 5,11%. Az azonos futamidőn belül is lehetnek eltérések, ezt az eltérő lejárat (amit hónapban határoznak meg) és a számlanyitási díj összege befolyásolja. Ami minden lakástakarékban azonos, az a 30%-os állami támogatás, illetve az LTP által fizetett betéti kamat, ami egységesen 0,1%.

 

2.) Ingatlanra fordítható pénz, vagyis a szerződéses összeg

A lakástakarék kiválasztásakor a szerződéses összeget kell előtérbe helyezni azoknak, akik a megtakarítás mellé, lakáshitelt is szeretnének majd felvenni, mert ez mutatja meg, hogy összesen mennyi pénzt lehet költeni az ingatlancélra. Az egyes futamidőkön belül az egyes szolgáltatók eltérő szerződéses összegeket határoznak meg.

 

3.) Lakáskölcsön kondíciói, vagyis a hitelkamat és THM

A THM alapján lehet eldönteni, hogy melyik lakástakaréknál lesz a legkisebb a törlesztő. Értelemszerűen a legalacsonyabb THM-mel rendelkező LTP-nek lesz a legalacsonyabb a törlesztője. A hitel felvételére nem csak a futamidő végén van lehetőség, hanem akár már a szerződéskötés pillanatában is, ami nem más, mint az áthidaló kölcsön.

 

4.) Akciók, kedvezmények, vagyis a számlanyitási díj nagysága

Egy lakástakarék nyitásakor bizonyos akciók keretein belül elengedhetik a számlanyitási díj egy részét, vagy akár egészét. Ezáltal az EBKM is kedvezőbb lehet. Nem árt azonban résen lenni, mert ezért cserébe kérheti a szolgáltató egyéb termékek igénybevételét, és így többletköltségek is felmerülhetnek, amit az EBKM nem mutat, így ez ráfizetéses lehet. Nem szabad azonban általánosítani, ez nem minden szolgáltatónál van így.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...