Hogyan kaphat több pénzt az államtól lakásvásárlásra?

  2018. március 21.

A tavasz a jó idő beálltával megnő az emberek lakásvásárlási kedve is. Az sem tart vissza senkit a vásárlástól, hogy az ingatlanárak az egekbe szöktek. Ami viszont a lakásvásárlók mellet szól, az alacsony lakáshitel kamat. Soha nem voltak még ilyen alacsonyak a lakáshitel kamatok, mint napjainkban. Egy ingatlan megvásárlásához önerőre is szükség van. Ha előre gondol lakásvásárlási terveire, és időben elkezd gyűjtögetni, akkor például egy lakástakarék megtakarítással, és az ahhoz tartozó állami támogatással igen csinos kis összeggel vághat bele az ingatlanvásárlásba. Ezt az pénzt, akár önerőként is felhasználhatja.

 

Mi a lakástakarék előnye?

A lakástakarék nagy előnye, hogy vissza nem térítendő 30%-os állami támogatás jár hozzá évente, ami nem lehet több 72 ezer forintnál. Ami jó hír, hogy ezt a 72 ezer forintot meg is többszörözheti, ha kevésnek gondolja megtakarítása mellé. Ezért cserébe nem kell mást tennie, mint közeli hozzátartozói nevére kötni lakástakarék szerződés. Annyi szerződést köthet, amennyit csak akar, a lényeg, hogy egyenesági rokonok lehetnek a kedvezményezettek.

Ki számít egyenesági rokonnak? 

  • nagymama
  • nagypapa
  • apa
  • anya
  • testvér
  • házastárs
  • gyermek
  • unoka

A lakástakarék másik nagy előnye, hogy ha több szerződést is köt, akkor a lakáscél olcsóbban valósítható meg, mert önerőként beszámítható a megtakarítás, illetve a piaci kamatoknál olcsóbb kamatozású hitelhez juthat.

 

Mit kell tudni a lakástakarék szerződésről?

Az első és legfontosabb dolog, amit ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy az LTP szerződésben két személy szerepel.

A lakástakarék szerződés két szereplője:

  • szerződő (aki a szerződést köti)
  • kedvezményezett (aki felhasználja a pénzt)

Néhány gondolatot fontos tisztázni a két személlyel kapcsolatban. A szerződő eldöntheti, hogy szeretne-e kedvezményezettet megjelölni. Ha nem jelöl meg kedvezményezetett, akkor ő maga lesz a kedvezményezett, vagyis a saját nevére használhatja fel az állami támogatást. A törvények értelmében több szerződést is köthet egy személy, csak a kedvezményezetteknek kell különbözőnek lenniük. A rájuk vonatkozó szabály pedig, mint azt már fentebb említettük, hogy csak közeli hozzátartozó lehet (ebbe beletartozik az örökbefogadó-, a mostoha- vagy a nevelőszülő is). A kedvezményezettekkel kapcsolatban az is kitétel, hogy nem szerepelhetnek egyszerre két lakástakarék szerződés kedvezményezettjeként.

 

Hogyan lehet többszörös állami támogatást szerezni?

Egy lakástakarékba a havonta maximálisan befizethető összeg 20 ezer forint. Ha Ön ennél többet szeretne havonta megtakarítani, több lakástakarékot kell kötnie, más-más kedvezményezettek megjelölésével. A futamidő lejárata után a kedvezményezett döntheti el, hogy mire használja fel a pénzt. Ezt felhasználhatja saját lakáscélra, de felajánlhatja egy közeli hozzátartozójának is, persze kizárólag lakáscélra. Tehát, ha Ön fizeti az összes lakástakarékot, így a családtagok, akiket kedvezményezettként jelölt meg, felajánlhatják a megtakarítást Önnek. Így nem csak egyszer kaphatja meg az évi 72 ezer forintot, hanem annyiszor, ahány szerződése van. Két szerződésnél ez 144 ezer forintot jelent, háromnál 216 ezret, négynél 288 ezret, és így tovább.

Ha módjában áll érdemes több szerződést is kötni, mert ekkora mértékű hozam más megtakarításokra nem nagyon jellemző. Amit azért fontos ezzel kapcsolatban tudni, hogy a befizetéseket nagyon szigorúan kell venni, nem szabad velük elmaradni, mert csak akkor jár az állami támogatás, ha a havi befizetések rendben vannak.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...