Örökölhető-e a lakástakarék megtakarítás?

  2018. március 28.

Egy lakáscél megvalósításához, az egyik legjobb megtakarítási forma a lakástakarék. Legyen szó akár felújításról, akár vásárlásról, ha időben köt lakástakarék szerződést, és lakástakarékban gyarapítja pénzét, szép kis összeghez juthat. Felhasználása nagyon sokoldalú, lényege, hogy csak lakáscélra vehető igénybe.

 

A lakástakarék legfőbb tulajdonságai:

  • induló költsége a számlanyitási díj
  • a havi maximális befizetés 20 ezer forint
  • 30%-os vissza nem térítendő állami támogatás jár hozzá, ami nem lehet több évi 72 ezer forintnál
  • az állami támogatás megtöbbszörözhető
  • bármennyi szerződést köthet egy személy
  • a megtakarítási idő 4-10 év lehet
  • felhasználása kizárólag lakáscélú
  • a lakáskasszába befizetett pénz és az állami támogatás is teljes kamatadó mentességet élvez
  • kedvezményes lakáshitellel párosítható, ami akár számlanyitáskor már fel is vehető

 

A lakástakaréknál életkort nem vizsgálnak, nincs semmilyen megkötés erre vonatkozóan. Ha egy idősebb személy köt lakástakarékot, nem árt nagy figyelmet fordítani a futamidőre, ami 4-10 év lehet. Érdemesebb talán ebben az esetben egy rövidebb lejáratú szerződést kötni. A másik eset, mikor idősebb személy kerül be a lakástakarékba, hogy őt nevezi meg valaki kedvezményezettnek. Ezekben az esetekben sajnos gondolni kell arra is, hogy esetleg velük történik valami. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a megtakarítás állami támogatással együtt örökölhető.

 

A lakástakarék az alábbiak szerint örökölhető:

A szerződött hunyt el

Amennyiben nem volt a szerződésben megjelölve kedvezményezett, úgy a lakástakarék a törvényes örökösé. Abban az esetben, ha több örökös is van, megegyezés kérdése, hogy ki folytatja tovább a lakástakarék fizetését. Állami támogatás csak akkor jár, ha 4 év utáni lakáscélú felhasználásról van szó. Így a teljes összeg örökölhető. Akkor is jár az örökölt állami támogatás, amennyiben az új szerződőnek már van saját lakástakarék megtakarítása, és azzal összevonja a megörökölt szerződést.

Amennyiben volt a szerződésben megjelölve kedvezményezett, úgy ő automatikusan a szerződő helyébe léphet. Fizetheti tovább a megtakarítást, ezáltal az állami támogatásra is jogosult lehet.

 

A kedvezményezett hunyt el

Ebben az esetben a szerződő egyedül maradt a lakástakarékban, ami probléma lehet, hogy egy másik szerződése is fut párhuzamosan, amin egyedül van, vagyis Ő a kedvezményezett. Mivel egy személy csak egyetlen lakástakarék kedvezményezettje lehet, csak az egyikre fogja megkapni az állami támogatást. Hogy ne essen el az állami támogatástól célszerű új kedvezményezettet megjelölni.

A befizetést lehet tovább folytatni, de fel is lehet mondani a szerződést, ugyanis a megtakarítási időszak alatt végig a szerződő rendelkezik a szerződés felett egészen a kiutalásig.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...