Március 15-től változások a CSOK-ban!

  2018. március 02.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. július 15. óta érhető el Magyarországon. Ezzel a kedvezménnyel a kormány a fiatal házasok otthonteremtését szeretné megkönnyíteni, mert a CSOK kizárólag lakáscélra használható fel. A kedvezmény mértéke a lakáscéltól és a gyermekszámtól függ, amit lehet igényelni a már meglévő gyermekekre, illetve a még meg nem születettekre is. Az igénylési feltételek folyamatosan változnak, hogy még könnyebbé tegyék a családok otthonhoz jutását. Legutóbb februárra tervezték az igénylési feltételek megváltoztatását, mely szerint, a CSOK hozzájutási feltételei egyszerűsödnek, illetve az igénybe vevők adminisztratív terhei csökkennek. A napokban jött a hír, hogy a CSOK módosításáról szóló kormányrendelet, március 15-től lép érvénybe. 

 

Támogatási összegek:

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

 • 1 gyermek után 600 000 Ft
 • 2 gyermek után 2 600 000 Ft
 • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft

Használt lakás vásárlása esetén:

 • 1 gyermek után 600 000 Ft
 • 2 gyermek után 1 430 000 Ft
 • 3 gyermek után 2 200 000 Ft
 • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft

 

Egyszerűbb igénylés

Nyilatkozati elvet vezetnek be, így sok esetben elég lesz 5 dokumentum:

 • személyi igazolvány
 • lakcímkártya
 • adókártya
 • TB-kártya
 • adásvételi szerződés vagy az építési napló bemutatása 

Egyéb kérdésekben büntetőjogi felelősséggel vállalt nyilatkozat aláírását kéri majd a bank.

 

Még többen igényelhetik

Akik külföldön dolgoznak, de szeretnének hazaköltözni, a kinti TB-igazolással is igényelhetik a támogatást. Csak azt kell vállalniuk, hogy a pár egyik tagja a jövőben, az igénylés elbírálását követő 180 napon belül Magyarországon létesít TB-jogviszonyt.

 

Ügyintézési határidő kötelezi a bankokat

Lakásvásárlás esetén 30, építkezésnél/bővítésnél a bankoknak 60 nap alatt kell elbírálniuk az igénylést.

 

A határidők meghosszabbodnak

Az igénylőnek az adásvételi szerződés megkötése után 180 nap áll rendelkezésére, hogy benyújtsa a kérelmet.

A CSOK támogatáshoz kapcsolódóan igényelt kamattámogatott hitelt az igénylést követő 6 hónapon túl is fel lehet majd használni anélkül, hogy az ügyfél elveszítené a kamattámogatásra való jogosultságát

 

A szülők adóstársként bevonhatók a hitelbe

Elképzelhető, hogy a fiatalok közül a bankok még nem tekintenek mindenkit hitelképesnek. Így szüleik, vagy más közeli hozzátartozójuk adóstárs lehet a jövőben a 10 millió forintos CSOK (csak három vagy több gyermekeseknek jár újépítésű ingatlanra) mellé igényelhető legfeljebb 10 millió forintos kedvezményes hitel esetén.

 

Nem lesz korlát az árva tulajdonszerzése

Az árván maradt, a szülő után az ingatlanban tulajdonjogot szerzett gyermekek gyámja eddig nem vehetett fel CSOK-ot, ha értékesítette az örökölt ingatlant, és újat szeretett volna venni vagy építeni. Eddig ugyanis a gyermek nem szerezhetett tulajdont az új lakásban. Mostantól ez a korlát megszűnik, a gyámhatóság rendelkezésének megfelelő mértékben a támogatott személy mellett a kiskorú gyermek is szerezhet tulajdont.

 

Akkor is jár a CSOK, ha már van a tulajdonában lakás

A használt ingatlanok vásárlásánál eltörlik a tulajdonjogra vonatkozó korlátozást. Régebben legfeljebb 50%-os tulajdona lehetett az igénylőnek más ingatlanban. A módosításnak köszönhetően pedig már nem lesz korlát, így a sokadik ingatlan is megvásárolható CSOK segítségével. Új ingatlan szerzésénél ilyen korlátozás eddig sem volt.

 

Változik a gyermek beszámítása, ha már vettek fel rá támogatást

Az eddigi rendelet szerint a korábban igénybe vett és a mostani CSOK különbözetét is lehetett kérni a már megszületett gyerekekre. A mostani változással lehetőség van arra is, hogy ha újabb gyermekek születtek, akkor a szülők csak az új gyermekek beszámítását kérjék. Például, ha két gyermekre már korábban igényelték a támogatást, és azóta újabb 3 gyermek született, akkor a két legidősebb gyermeket nem kell figyelembe venni, a fiatalabb 3 testvérre pedig kérhetik a 10 milliós CSOK-ot építkezésnél. Így nem kell levonni a már kapott támogatások összegét. Március 15-től a fenti két beszámítási módból a kedvezőbbet lehet igénybe venni.

 

Megkezdett ingatlanbővítésre is igényelhető

Már megkezdett ingatlanbővítésre is igényelhető a CSOK. Míg korábban csak a bővítési költségvetés 50%-át finanszírozták, március 15-től már a teljes költséget lehet a CSOK-ból fizetni.

 

ÁFA-visszatérítés

Az adó-visszatérítés jogosultsága egyszerűsödik és bővül. A jövőben 27%-os ÁFA-tartalmú számlák benyújtása után igényelhető a támogatás, melynek felső korlátja 5 millió forint.

Az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti nyugdíjban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek is igényelhetik a támogatást.

 

Az igényléskor a NAV jár el

Március 15-től az adóhatóság fogja vizsgálni, hogy a CSOK igénylésekor tett nyilatkozatok a valóságnak megfelelnek-e.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...