CSOK-ot szeretne, de már van lakása? Változások a szabályozásban!

  2018. március 13.

A Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel 2015. július 1. óta élhetnek a családalapítók. A kedvezmény mértéke gyermekszámtól függően változik, és vehető igénybe. Ami sohasem változik, az a CSOK felhasználása, ugyanis csak és kizárólag lakáscélra használható fel, úgy mint használt, illetve új ingatlan vásárlására, bővítésére, építésére. A CSOK feltételei elég gyakran változnak, mindig csiszolnak rajta, hogy egyre többen igénybe tudják venni a támogatást. Ezekkel a kedvezményekkel próbálja a kormány népszerűsíteni, az eddig is nagyon közkedvelt CSOK-ot, illetve arra ösztönözni a magyar lakosságot, hogy minél többen igényeljék, ezzel is növelve a magyarországi gyermeklétszámot. Arra is mindenképpen figyelni kell, ha igénybe veszi a CSOK-ot, hogy a támogatás felvétele után is, teljesíteni kell, bizonyos kötelezettségeket. A legközelebbi változás március 15-én várható.

 

Támogatás mértéke:

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft
  • 2 gyermek után 2 600 000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft

Használt lakás vásárlása esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft
  • 2 gyermek után 1 430 000 Ft
  • 3 gyermek után 2 200 000 Ft
  • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft

 

A márciusban bekövetkező változások egyike, hogy használt lakás esetén sem kell figyelembe venni az ingatlantulajdont. Ha új ingatlant vásárolt, ez eddig sem volt akadály. A használt ingatlan vásárlására, és bővítésére vonatkozott a szabály, mely értelmében az igénylők tulajdoni hányada nem haladhatta meg az 50%-ot egyéb ingatlanban. Nem az számított, hogy az igénylőknek hány ingatlanban van egyenként tulajdonuk, hanem, hogy tulajdoni hányaduk ne haladja meg az 50%-ot. Tehát, ha az egyik házastárs nevén 50%-ot meghaladó mértékben, vagy esetleg egy az egyben szerepelt egy lakás, akkor már nem vehették igénybe a CSOK-ot.

Kivétel volt ez alól, ha a lakás haszonélvezettel volt terhelt. A szülők utáni öröklés esetén a jogszabály biztosítja a túlélő szülő haszonélvezetét. Ha nem lett volna ez a szabályozás, nem igényelhette volna a CSOK-ot az, akinek egyik szülője elhalálozik, és ingatlant örököl.

 

Március 15-től várható változás

Az új szabályozás értelmében megszűnik a használt lakás vásárlása és bővítése esetén levő, 50%-os tulajdoni hányad korlátja. Vagyis ezentúl ingatlantulajdontól függetlenül lehet a CSOK-ot igényelni. Ez nagyon kedvező változás a használt lakást vásárlóknak. Sokan vannak ugyanis, akiknek nem futja új építésű ingatlanra, főleg ilyen lakásárak mellett, amilyenek manapság vannak.

Némi megkötés azért továbbra is van. A hitelintézetek az elbírálás során megnézik, hogy 5 éven belül volt-e eladott ingatlanja. Ha igen, akkor annak a teljes értékét be kell forgatni az újonnan vásárolt ingatlan árába. Ha ezt az összeget ki kell pótolni, akkor lehet jogosult a CSOK-ra.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...