A CSOK folyosítása utáni tudnivalók új ingatlan vásárlása esetén

  2017. október 17.

Nagyon sokan vették már igénybe a Családok Otthonteremtési Kedvezményt, a CSOK-ot. Az elmúlt időszakban feltételei többször is változtak, hogy azok még kedvezőbbek legyenek, és még több családot segítsenek az otthonteremtéshez. A kormány célja ezzel a lakáshoz jutási könnyítéssel, a gyermekvállalás növelése is volt, melyhez a nagycsaládosok is egyre több kedvezményt kapnak. Ha új ingatlant szeretne vásárolni a CSOK-ból, nagyon körültekintőnek kell lennie, hiszen számos dolognak kell megfelelni, még a folyósítás után is.

A CSOK népszerűségének egyik oka, hogy a családok, új ingatlan vásárlása esetén, akár 10 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatást is kaphatnak. Ennek feltétele, hogy 3 gyermekük legyen, vagy vállaljanak 3 gyermeket. Ebben az esetben a 10 millió forintos állami támogatás mellé, 10 millió forintos kedvezményes hitelt is kaphatnak, amelynek kamata a futamidő végéig, fix 3%.

 

Támogatási összegek új ingatlan, építése/vásárlása esetén

  • 1 gyermek után 600 000 Ft (legalább 40 nm-es új lakás, vagy 70 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
  • 2 gyermek után 2 600 000 Ft (legalább 50 nm-es új lakás, vagy 80 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
  • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft (legalább 60 nm-es új lakás, vagy legalább 90 nm-es új ház vásárlása, vagy építése esetén)

 

Mi számít új ingatlannak?

A ) Az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi vagy bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány iránti eljárásra köteles, ideértve a tanyán található lakóépületet is, és amely legalább az alábbi feltételeknek megfelel:


hirdetés
  1. 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezik,
  2. közműves villamos energia szolgáltatással rendelkezik,
  3. egyedi fűtési móddal rendelkezik,
  4. közműves szennyvízelvezetéssel rendelkezik, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
  5. közműves ivóvíz-szolgáltatással rendelkezik, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van; vagy

B ) Tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, az1.) és 2.) pontok szerinti feltételnek megfelelő újabb lakás.

 

Milyen további előírásoknak kell teljesülni?

Az új lakás 2008. július 1-jén vagy azt követően kiállított használatbavételi engedéllyel, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik, vagy a kérelem benyújtásának időpontjában építési engedéllyel vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentésének megtörténtét az építésügyi hatóság által kiállított igazoló dokumentummal, hatósági bizonyítvánnyal vagy az elektronikus építési napló üzemeltetője által előállított visszaigazolással rendelkezik, de használatbavételi engedéllyel, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal még nem rendelkezik s a lakást gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljára építi vagy építteti, és amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek.

 

A következőket fontos tudni:

I. Életvitelszerű tartózkodás

A vásárolt/épített ingatlanban életvitelszerűen kell lakni. Nem lehet bérbe adni sem részben, sem egészben. Legalább 10 évre vállalni kell az életvitelszerű tartózkodást. Ha a 10 éves időszak lejárata előtt eladná a lakást:

  • Az állami támogatást teljes egészében, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetni.
  • Ha nagyobb ingatlanba költözne, a CSOK-ot át tudja vinni. Viszont a kedvezmény összegét átmenetileg egy kincstári letéti számlára kell befizetni, amit akkor utalnak vissza, ha az új ingatlan megvan, és a terheket is átjegyezték az új ingatlanra.

 

II. 10 éves jelzálog

A Magyar Állam a szerződés megkötésétől kezdve 10 évre jelzálogot jegyeztet be az ingatlanra, ennek biztosítására pedig elidegenítési, és terhelési tilalmat is bejegyeznek. Vagyis sem eladni, sem hitelt felvenni nem lehet az ingatlanra, a kincstár vagy az illetékes hatóság nélkül.

 

III. Adatellenőrzés

Az Ön, illetve gyermeke/gyermekei minden adatát meg kell adni a kincstár, az adóhatóság, illetve egyéb hivataloknak, amiket természetesen hivatalos okmányokkal igazolni is kell.

 

IV. Szemle

A szabályok értelmében az ingatlanban szemlét is tarthatnak, hogy meggyőződjenek róla, hogy valóban a lakásban élnek.

CSOK-változások 2018!

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...