Két év alatt kétszeresére nőttek a lakásárak!

  2018. február 14.

Friss elemzésekből kiderült, hogy 2016 óta 48%-kal emelkedett a főváros környéki lakások, és 23%-kal a családi ház típusú ingatlanok iránti érdeklődés. Eszerint az utóbbi 2 évben egyre többen választják a budapesti ingatlanokat otthonteremtés céljából, illetve befektetésként egyaránt. A 2000-es évek elején a főváros közeli településekről többen akartak elköltözni, mint beköltözni, de ez az arány évről évre csökkent addig, amíg egészen a 2013-as évre meg is állt. Ez egy egészen új trendváltozásra utalhat.

Egy internetes ingatlankereső szerint az a tény, hogy egyre többen költöznek a főváros közeli településekre azért történhetett, mert a budapesti lakásárak megemelkedtek, így egyre többen vásároltak ingatlant ezeken településeken, ahol az esetek jelentős részében rosszabb körülmények közé kényszerültek.

 

Lakásvásárlás Budapest elő- és külvárosaiban

Oly mértében felszöktek a fővárosi ingatlanárak, hogy a lakáskeresők kénytelenek távolabbi települések felé húzódni, vállalva a távolsági buszokkal, vonatokkal való ingázással járó kellemetlenséget. Bár azért fontos megjegyezni, hogy a legtöbb településen a buszok indulásának gyakorisága jelentősen nőtt, viszont az elővárosi közlekedés tekintetében, még több ponton akadozik az ellátás, és több vasúti útvonalon gyakori a késés. Ezek az adatok azt mutatják, hogy az elővárosi közlekedés nem fejlődött. Egy szakértő szerint a lakáskeresők jelentős része figyelembe veszi az orvosi ellátást is ingatlanvásárlás előtt, hiszen ez is döntő szerepet játszhat egy otthonválasztásnál.


Melyik városok voltak a legnépszerűbbek az utóbbi években?

Az elemzésekből kiderült az is, hogy az utóbbi években Szigetszentmiklós és Érd voltak a legnépszerűbb külvárosok. Viszont Budapest népessége eltérő változást mutat. Példaként szolgál Óbuda, ahol 0,6%-kal csökkent a népességszám, amíg a II. kerületben csupán 0,1%-ot csökkent.

Az ingatlanárak követik a keresletváltozást. 2016 tavaszától 2017 márciusáig 18%-os drágulás volt az ingatlanárak terén, de azóta napjainkig már 30%-os drágulás észlelhető. Budapest külső kerületeiben a lakásárak egy év alatt 47%-ot drágultak, bár ennek üteme kiegyensúlyozott volt, nem olyan hirtelen ugrottak fel az árak mint a fővárosban. Érdemes tudni, hogy viszont Budapest belső kerületeinek lakásárai emelkedtek a legkevésbé, mindössze két év alatt 26%-ot.


Eltérés a lakások és a családi házak ára között

Eltérés tapasztalható a lakások és a családi házak ára között, hiszen a házakat kevésbé keresik a főváros környékén. Budapest külső kerületeiben két év alatt, összesen 27%-os drágulás figyelhető meg, míg a belső területeken 23%-kal drágultak az ingatlanok. Viszont azok az otthonkeresők, akik családi házat szeretnének vásárolni maguknak, leginkább az elővárosokat és külvárosokat választják. Ezeken a településeken bőven van lehetőség családi házat vásárolni, vagy akár telket is. Érdemes olyan otthont keresni, amely azért elérhető távolságra helyezkedik el a tömegközlekedéstől, de mégis nyugodt csendes utcában található.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...