Ingatlankiadás - Hasznos információk!

  2017. november 29.

Az ingatlankiadással kapcsolatosan hasznos információkkal szolgálunk cikkünkben. Az ingatlanárak igen magasra szöktek napjainkra. Ennek számos oka lehet, többek között az erősödő fizetések, az alternatív befektetési lehetőségek alacsony száma, a turizmus pörgése a fővárosban, illetve a hatalmas kereslet az albérletekre. Ha ingatlant vásárolna kiadás céljából, nagyon fontos, hogy melyik városban, településben gondolkodik, van-e kereslet azon a környéken albérletre, megéri-e egyáltalán megvenni a lakást. Ha Magyarországon körülnézünk, azt mondhatjuk, hogy a keleti régiókban kedvezőbb áron lehet ingatlanhoz jutni, mint a középső, illetve a nyugati részeken. De ezeken a területeken belül is lehetnek árbeli eltérések, attól függően, hogy hol helyezkedik el az ingatlan. Például, ha egy felkapottabb környék közelében van, vagy egyetemhez, wellness központhoz közel, stb. akkor hiába van egy olcsóbb régióban, az ára magasabb lesz. 

 

Azért vásárolnak manapság sokan ingatlant befektetés céljából, mert a lakáshitel kamatok ilyen alacsonyak még nem voltak, mint mostanság. Akik belevágnak a lakásbefektetésbe, úgy gondolják, a lakáshitel törlesztését fedezni tudják a bérleti díjból. A kérdés csak az, hogy, ha mindenki effajta befektetésen töri a fejét, vajon nem jön-e el a hanyatlás időszaka? Ami biztos, a hatalmas érdeklődés csak az ingatlanárakat tartja fenn a magasban. Senki sem lát a jövőbe, hogy néhány év múlva az árak emelkedni fognak, vagy csökkenni, nehéz lenne megmondani.

Sokan nem is gondolják, hogy egy ingatlan kiadása nem is olyan egyszerű. Egy ingatlannal mindig lehetnek problémák, amit bizony többnyire a tulajdonosnak kell megoldani, és nem a bérlőnek. Mivel ez nem egy egyszerű feladat, sok befektetési céllal megvásárolt ingatlant parlagon hever, mert a tulajdonosaik nem érnek rá ezzel foglalkozni, így viszont akik energiát fektetnek a kiadásba magasabb árat kérhetnek a lakásokért, mert kisebb a kínálat.

 


hirdetés

Ingatlankiadás - Hasznos információk:

  • Ne adja ki lakását az első jelentkezőnek. Köztudott, hogy nehéz megbízható, jól fizető bérlőt találni, de érdemes kivárni a megfelelőt. Inkább hirdesse picit tovább az ingatlant, minthogy a későbbiekben kellemetlenségek érjék.
  • Lakásbérleti szerződés írása kötelező. A szóbeli megállapodás kevés.
  • Minden estben kérjen kauciót. Ha a bérlő már a kauciót sem tudja kifizetni, nagy valószínűséggel, a havi bérleti díjat, illetve a számlákat sem fogja rendezni. Ez mindenképpen egyfajta biztonságot adhat Önnek.
  • Biztosítsa be magát minden téren. A bérleti szerződés megkötése elengedhetetlen, a legjobb, ha közjegyzői okiratba van foglalva egy része, vagy az egész dokumentum. Ebbe minden olyan fontos dolgot bele lehet írni, amivel biztonságos lehet egy ingatlan kiadása. Ilyenek lehetnek például, a károk, a kiköltözés, a bérleti díj fizetése, a rezsi fizetése, stb.
  • Ha több ingatlannal is rendelkezik, amit kiadás céljából működtet, a tennivaló is több lesz. Főleg, ha lakáshotelként üzemelteti őket. Az érkező vendégeket fogadni kell, ha elhagyják a lakást takarítani kell utánuk, kéréseiket kezelni kell. Egy rendes állás mellet, szinte lehetetlen ezeket a teendőket elvégezni. A legtöbb lakáshotel szállóvendége külföldi, így nem árt, ha beszél angolul.
  • Ha kiad egy ingatlant, azzal bármikor, bármilyen probléma lehet. Vagyis Önnek, vagy helyben kell lennie, vagy kell keresnie egy megbízottat, aki Ön helyett elérhető a problémák esetén.
  • Arra is érdemes odafigyelni, hogy egy kiadott lakás nem csak bevételt termel, hanem kiadásai is lehetnek. Ilyen például az adó, az esetleges javítások, felújítások, stb.
  • Egy ingatlan kiadásánál fontos, hogy milyen környéken helyezkedik el. Hiába jut hozzá egy ingatlanhoz olcsón, ha rossz környéken van, mert azt a későbbiekben nem fogja tudni kiadni. Így a lakás üresen marad, és csak ráfizetés lesz.
  • Az emberek nagy többségben az olcsóbb lakásokat keresik. Úgy célszerű megválasztani a bérleti díjat, hogy ne legyen túl magas, mert akkor nem fogják kivenni az ingatlant, de azért Önnek is megérje. A hazai, illetve a külföldi bérlők között e téren lehet különbség. A külföldieknek valószínűleg könnyebben kiadhatók a drágább, közkedveltebb, felkapottabb helyeken levő ingatlanok.

 

Nagyon fontos, hogy mielőtt belevág az ingatlankiadásba, jól gondolja át, hogy biztosan lesz-e elég ideje ezzel foglalkozni, illetve, ha betartja a fentiekben leírtakat, biztos, hogy nem érik kellemtelenségek a jövőben. Ha hitelre is szüksége van a kiadásra szánt ingatlan megvásárlásához, segítségére lehet a Hitelmax lakáshitel kalkulátora. Oldalunkon kedvére kalkulálhat, és rendszerünk a legkedvezőbb hitelajánlatokat fogja Önnek felkínálni.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...