Fontos, hogy egy bérleti szerződés közjegyzői okiratba legyen foglalva

  2017. szeptember 01.

Az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően egyre többen vágnak bele az ingatlanvásárlásba. Sokan saját célra vásárolnak ingatlant, sokak pedig befektetésként, bérbeadás céljából. Ha bérbeadás céljából vásárol ingatlant, és megtalálta a megfelelő bérlőket, nagyon fontos az ingatlanbérleti szerződés, melyben a felek megállapodnak, írásban rögzítik a megállapodás rendelkezéseit, majd megindul a bérleti jogviszony. A szerződések alapja optimális esetben a megegyezés, majd a szerződés rendelkezéseinek önkéntes betartása. De miért lehet fontos, hogy egy bérleti szerződés közjegyzői okiratba legyen foglalva? a továbbiakból kiderül.

 

Ha a bérbeadó és a bérlő között létrejön egy bérleti szerződés, a bérbeadó viseli a nagyobb kockázatot, mivel a bérlemény a bérleti szerződés megkötésétől kezdve birtokba van bocsátva, és a bérlő van a birtokon belül. A bérlőt megilleti a birtokvédelem, őt csak a bérleti szerződés megszüntetésével lehet kimozdítani az ingatlanból, azonban előfordulhat, hogy a bérlő nem akar kiköltözni, nem teljesíti a fizetési kötelezettséget. A bérleti szerződések esetében az említetteken kívül, még számos probléma adódhat.

 


hirdetés

Ezért érdemes bérleti szerződés kötése esetén közjegyzőhöz fordulni, mert Ő, mint egy megelőző jogvédelmet biztosító hatóság több ponton is tud segíteni, vagyis szerződésszegés esetén lehetővé teszi az elmaradt teljesítés közvetlen bírósági végrehajtását, azaz bírósági per nélkül a követelés gyors behajtását (elmaradt bérleti díj, kötbér, egyéb fizetési kötelezettség behajtása, az ingatlan kiürítése, stb.).

 

Kétféle módja lehetséges a közjegyzői eljárásnak, az egyik, hogy magát a bérleti szerződést foglaltatják közjegyzői okiratba. A másik pedig, hogy a már megkötött bérleti szerződés bizonyos rendelkezéseit támogatják közjegyzői okirattal. Ezt érdemes a fizetési kötelezettségekre, illetve az ingatlan birtokba adására vonatkozó feltételekre koncentráltan megtenni.

 

A közjegyzői okirat alkalmazása tehát közvetlen végrehajthatósága folytán jelentősen segítheti a bérleti szerződések teljesítését. Így a bérbeadó rengeteg pénzt, és időt takaríthat meg, mert e nélkül csak bírósági eljárás útján lenne megoldható a probléma. Ennek költsége és időigénye pedig sokkal nagyobb, mint egy közjegyzői okirat elkészítése.

 

Bérleti szerződés közjegyzői okiratba foglalva - Néhány konkrétum

  • Kiköltözési nyilatkozat: Ezt a bérlő teszi a bérbeadó irányában, amiben a bérlő vállalja, hogy amennyiben megszűnik a jogviszony, elhagyja az adott ingatlant.
  • Kötbér fizetési kötelezettség: Ami azt jelenti, ha a bérlő nem fizeti a bérleti díjat, illetve megrongálja az ingatlant, akkor ezek a pénzkövetelések is bírósági végrehajtás útján követelhetőek a bérlőn.
  • Zálogjog: Mi szerint a vagyontárgyak, amelyek az ingatlanban vannak, értékesíthetőek, és ebből a bérbeadó a követelését kielégítheti.
  • Ténytanúsítvány: Vagyis a közjegyző leltárba veszi a bérleményben található vagyontárgyakat, így nem lesz vita a bérlő, és a bérbeadó között.
  • Igazságügyi szakértő: A bérbeadó feladata, hogy az ingatlant rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban biztosítsa a bérlő számára, így ha minőségi kifogás van a bérleménnyel kapcsolatban (valami elromlik, és a bérbeadó nem csináltatja meg) a közjegyző igazságügyi szakértőt rendelhet ki.

 

A lakásbérleti szerződés megszűnése tekintetében különbséget kell tenni a határozott időre szóló, valamint a határozatlan időre kötött szerződések között.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...