Az ingatlanvásárlás főbb lépései

  2017. október 17.

Lakásvásárláson töri a fejét, vagy már ki is nézett egy ingatlant magának? Lakásvásárlás előtt fontos tisztában lenni a vásárlás pontos menetével, hiszen megannyi buktató érhet bennünket, melyeket jobb időben kivédeni, hiszen a lakásvásárlás sikertelenségét okozhatják. Cikkünkben a lakásvásárlás folyamatára térünk ki, amelyet számos tényező befolyásolhat. Megtudhatja, hogy mik az ingatlanvásárlás főbb lépései.

 

Az ingatlanvásárlás főbb lépései 

Az ingatlan kiválasztása

Először is meg kell találni a megvásárolni kívánt ingatlant. Érdemes interneten keresztül, ingatlanos oldalakon keresgélni, hiszen speciális kalkulátoruk segítségével egyszerűbben és hamarabb megtalálhatjuk álmaink otthonát. A speciális kereső segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik, megyében, városban, kerületben lévő ingatlanok érdekelnek bennünket, valamint a minimum és a maximum árat is be lehet állítani, amely segítségével csak olyan ingatlanok jelennek meg, amelyek számunkra megfelelőek.

Az ingatlan kategóriája szerint is kereshetünk, mely lehet lakás, ház, sorház, ikerház, házrész, telek, föld, nyaraló, garázs, iroda, üzlethelység, stb. Továbbá meg lehet adni az ingatlan minimum és maximum méretét, négyzetméterre pontosan.

Részletes keresésre is módunk van, melyben kiválaszthatjuk például, hogy milyen állapotú ingatlanokat keresünk (felújítandó, új, újszerű, felújított, építés alatt, stb.), továbbá az ingatlan anyagát is kiválaszthatjuk, amely lehet tégla, vályog, panel, fa, stb. A szobák számát is megadhatjuk, illetve az ingatlan fűtését is kiválaszthatjuk. Tovább szűkíthetjük a keresést egyéb szempontok alapján is, kitérhetünk például az ingatlan felszereltségére, a kilátásra, a belmagasságra, a parkolási lehetőségekre, stb. Amint megtaláltuk a megfelelő ingatlant, érdemes ügyvédhez fordulni.

 

Valóban eladó-e az ingatlan?

Meg kell bizonyosodni arról, hogy az ingatlan valóban eladó-e, illetve, hogy az eladó ténylegesen az-e, akinek mondja magát. Ez azért fontos, mert számos esetben előfordult már, hogy egy harmadik személy adta el az ingatlant más adataival visszaélve, így megkárosítva a vevőt. Az eladónak igazolnia kell magát személyi igazolványával, illetve be kell mutatnia egy hiteles tulajdoni lap másolatot. Érdemes minél frissebb tulajdoni lapot kérni, hiszen a tulajdoni lap másolata az ügyintézés szempontjából 30 napig érvényes, és nem tudható, hogy pár hete milyen változások történhettek az ingatlanon (például jelzálog kerül rá, stb.). A tulajdoni lapot, és a térképmásolatot a TAKARNET-ből az ügyvéd, és a bank is le tudja kérni online, így nem kell bemenni a Földhivatalba. A tulajdoni lapot érdemes körültekintően átnézni, hogy valóban az az ingatlan található-e rajta, amelyet meg szeretnénk vásárolni.

 

Van-e teher az ingatlanon?

Ezzel kapcsolatban érdemes az eladóval egyeztetni a szerződés megkötése előtt. Amennyiben van teher az ingatlanon, az mindenképpen rendezésre kerüljön még a vásárlás előtt. 

 

Előleg-foglaló

Ingatlan vásárlásakor elengedhetetlen a foglaló, vagy előleg letétele. Rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk. Az előleg összege minden esetben visszajár, amennyiben az ingatlanvásárlás meghiúsul.

Ha biztosak vagyunk az ingatlan megvásárlásában, érdemes lefoglalózni. Foglalónál, ha a vevő lép vissza a vásárlástól, akkor nem kapja vissza annak összegét, viszont, ha az eladó lép vissza az eladástól, akkor a foglaló kétszeresének megfizetésére köteles. Amennyiben hitelre is szükségünk van a lakásvásárláshoz, van lehetőség előzetes hitelbírálatot kérni, így elég, ha utána kötünk adásvételi szerződést, így nem kockáztatjuk a foglalót.


hirdetés

Az előleget és a foglalót is ügyvéd által lepapírozott módon érdemes intézni, hogy biztosan visszakapjuk az összeget. Ha lakáshitel segítségével szeretnénk ingatlant vásárolni, előszerződéssel érdemes előlegként kisebb összeget letennünk az eladónak, aki ezáltal 1-2 hétig tartja az ingatlant, és nem adja el azt az adásvételi szerződés megkötéséig.   

 

Adásvételi szerződés

Amennyiben sikerült megállapodni az eladóval a vételárról, akkor következhet az adásvételi szerződés megkötése, amelyhez elengedhetetlen az ügyvédi közreműködés, hiszen a szerződés érvényességéhez az ügyvédi ellenjegyzés szükséges. Az ügyvédi ellenjegyzésben az ügyvéd igazolja, hogy a szerződő felek akaratából történik az adás-vétel, illetve, hogy a jogszabályoknak megfelel minden követelmény. Mindemellett szükséges egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap megléte, amelyről az ügyvéd gondoskodik.

 

Vételár kifizetése

Amint az adásvételi szerződés létrejött, következhet a megvásárolni kívánt ingatlan vételárának kifizetése az eladónak, amely történhet egy, vagy több részletben is. Miután az ingatlan kifizetésre került, az eladó ügyvédi ellenjegyzés mellett írásban nyilatkozik, amely következtében lehetővé válik, hogy az ingatlan-nyilvántartásban a tulajdonjogot átvezessék, és az eladó tulajdonjoga törlésre kerüljön.

 

Hitel-ingatlanfedezet

Ha az ingatlant lakáshitel felvételével szeretnénk megvásárolni, mindenképpen szükséges hozzá ingatlanfedezet, amely a hitelintézet biztosítéka lesz arra az esetre, ha nem tudnánk fizetni a kötelező törlesztőrészletet. A lakáshitel felvétele igen bonyolult folyamat, mindenképpen forduljunk szakértőhöz, kérjük segítségét, hogy biztosan a legjobb konstrukciójú hitelt kapjuk. Hogy mekkora lehet az ingatlanfedezet értéke, és azt ki határozza meg, korábbi cikkünkben elolvashatja. 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...