Az ingatlanvásárlás főbb lépései

  2017. október 17.

Lakásvásárláson töri a fejét, vagy már ki is nézett egy ingatlant magának? Lakásvásárlás előtt fontos tisztában lenni a vásárlás pontos menetével, hiszen megannyi buktató érhet bennünket, melyeket jobb időben kivédeni, hiszen a lakásvásárlás sikertelenségét okozhatják. Cikkünkben a lakásvásárlás folyamatára térünk ki, amelyet számos tényező befolyásolhat. Megtudhatja, hogy mik az ingatlanvásárlás főbb lépései.

 

Az ingatlanvásárlás főbb lépései - Az ingatlan kiválasztása

Először is meg kell találni a megvásárolni kívánt ingatlant. Érdemes interneten keresztül, ingatlanos oldalakon keresgélni, hiszen speciális kalkulátor segítségével egyszerűbben és hamarabb megtalálhatjuk álmaink otthonát. A speciális kereső segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik kerületben, megyében és városban lévő ingatlanok érdekel bennünket, valamint a minimum és a maximum árat is be lehet állítani, mely segítségével csak olyan ingatlanok jelennek meg, amelyek számunkra megfelelőek.

Az ingatlan kategóriája szerint is kereshetünk, mely lehet lakás, ház, sorház, ikerház, házrész, telek, föld, nyaraló, garázs, iroda, üzlethelység, stb. Továbbá meg lehet adni a ingatlan méretét, hogy minimum és maximum mekkora ingatlant szeretnénk négyzetméterre pontosan.

Részletes keresésre is módunk van, melyben kiválaszthatjuk például, hogy milyen állapotú ingatlanokat keresünk (felújítandó, új, újszerű, felújított, építés alatt), továbbá az ingatlan anyagát is kiválaszthatjuk, amely lehet téglából, vályogból, panelből, fából, stb. A szobák számát is megadhatjuk, hogy minimum és maximum mennyit szeretnénk, illetve az ingatlan fűtését is kiválaszthatjuk. Tovább szűkíthetjük a keresést egyéb szempontok alapján is, például az ingatlan felszereltégére is kitérhetünk, kilátására, belmagasságára, parkolásra, stb. Amint megtaláltuk a megfelelő ingatlant, érdemes ügyvédhez fordulni.

 

Az ingatlanvásárlás főbb lépései - Valóban eladó-e az ingatlan?

Meg kell bizonyosodni arról, hogy az ingatlan valóban eladó-e, illetve, hogy az eladó ténylegesen az-e, akinek mondja magát. Ez azért fontos, mert számos esetben előfordult már, hogy egy harmadik személy adta el az ingatlant más adataival visszaélve, így megkárosítva a vevőt. Az eladónak igazolnia kell magát személyi igazolványával, illetve be kell mutatnia egy hiteles tulajdoni lap másolatot. Érdemes minél frissebb tulajdoni lapot kérni, hiszen a tulajdoni lap másolata az ügyintézés szempontjából 30 napig érvényes, és nem tudható, hogy pár hete milyen változások történhettek az ingatlanon (például jelzálog kerül rá). A tulajdoni lapot,  vagy a térkép másolatot a TAKARNET szolgáltatásról az ügyvéd, és a bank is le tudja kérni online, így nem kell bemenni a Földhivatalba. A lapot érdemes körültekintően átnézni, hogy valóban az az ingatlan található-e rajta, amelyet meg szeretnénk vásárolni.

 

Az ingatlanvásárlás főbb lépései - Van-e teher az ingatlanon?

Érdemes ebben az esetben az eladóval egyeztetni a szerződés megkötése előtt, hogy a teher mindenképpen rendezésre kerüljön még a vásárlás előtt. Abban az esetben, ha a teher rajtamarad az ingatlanon, érdemes a teher teljes összegével csökkenteni a vételárat.

 

Az ingatlanvásárlás főbb lépései - Előleg-foglaló

Ingatlan vásárlása esetén elengedhetetlen a foglaló, vagy előleg letétele. Rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk. Az előleg összege minden esetben visszajár, amennyiben az ingatlanvásárlás meghiúsul.

Abban az esetben, ha biztosak vagyunk az ingatlan megvásárlásában, érdemes lefoglalózni. Foglaló esetében ha a vevő lép vissza a vásárlástól, akkor nem kapja vissza a foglaló összegét, de abban az esetben, ha az eladó lép vissza az eladástól, akkor a foglaló kétszeresének megfizetésére köteles. Amennyiben hitelt is veszünk igénybe a lakásvásárlásnál, van lehetőség elő-értékbecslést kérni, így elég ha utána kötünk adásvételi szerződést és így nem kockáztatjuk a foglalódíjat.

Az előleget és a foglalót is ügyvéd által lepapírozott módon érdemes intézni, hogy biztosan visszakapjuk az összeget. Ha hitel segítségével szeretnénk lakást vásárolni, előszerződéssel érdemes előlegként kissebb díjat letennünk az eladónak, aki ezáltal 1-2 héig tartja az ingatlant és nem adja el azt az adásvételi szerződés megkötéséig.   

 

Adásvételi szerződés

Amennyiben sikerült megállapodni az eladóval a vételárról, akkor következhet az adásvételi szerződés megkötése, amelyhez elengedhetetlen az ügyvédi közreműködés, hiszen a szerződés érvényességéhez az ügyvédi ellenjegyzés szükséges. Az ügyvédi ellenjegyzésben az ügyvéd igazolja, hogy a szerződő felek akaratából történik az adás-vétel, illetve, hogy a jogszabályoknak megfelel minden követelmény. Mindemellett szükséges egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap megléte, amelyről az ügyvéd gondoskodik.

 

Vételár kifizetése

Amint az adásvételi szerződés létrejött, következhet a megvásárolni kívánt ingatlan vételárának kifizetése az eladónak, amely történhet egy, vagy több részletben is. Miután az ingatlan kifizetésre került, az eladó ügyvédi ellenjegyzés mellett írásban nyilatkozik, amely következtében lehetővé válik, hogy az ingatlan-nyilvántartásban a tulajdonjogot átvezessék, és az eladó tulajdonjoga törlésre kerüljön.

 

Hitel-ingatlanfedezet

Ha az ingatlant lakáshitel felvételével szeretnénk megvásárolni, mindenképpen szükséges hozzá ingatlanfedezet, amely a hitelintézet biztosítéka lesz arra az esetre, ha nem tudnánk tovább fizetni a kötelező törlesztőrészletet. A lakáshitel felvétele igen bonyolult folyamat, mindenképpen forduljunk szakértőhöz, kérjük segítségét, hogy biztosan a legjobb konstrukciójú hitelt kapjuk. Hogy mekkora lehet az ingatlanfedezet értéke, és azt ki határozza meg, korábbi cikkünkben elolvashatja. 

 


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...