A lakáshitel felvételének menete

  2017. április 05.

1. Anyagi helyzet

A lakáshitel felvételének menete első pontja, hogy anyagi helyzetét felmérje. Át kell néznie a kiadásokat, és kiszámolni mekkora lesz az az összeg, amit havonta biztonságosan ki tud fizetni törlesztőrészletre.

A bankok általában a nettó jövedelmének 25-30%-ig adnak hitelt, ezt pontosan a JTM szabály határozza meg. Erről a Azt is fontos itt megjegyezni, ha nem egyedül veszi fel a lakáshitelt, akkor a bank az Ön és adóstársa (élettárs/házastárs) jövedelmét együtt vizsgálja, és ebből állapítják meg a maximális havi törlesztőrészletet. Azt viszont már Önnek kell mérlegelnie, hogy ez a bank által megállapított összeg havonta belefér-e a költségvetésbe.

Lakáshitel felvételekor önerőre is szükség van. Így azt is meg kell nézni, mennyi önerőt tud felajánlani. Tehát mennyi saját pénzzel tud beszállni a lakásvásárlásba, valamint ide kell venni a hitel induló költségeinek kifizetését is. Illetve, ha ez túl kevésnek bizonyul, esetlegesen mennyi egyéb fedezetet tud még felajánlani? Ezek további ingatlanok lehetnek, amelyeket a bank még fedezetként elfogadhat.

 

2. Ingatlan kiválasztása

Ez után következhet az ingatlanvásárlás legizgalmasabb része, az ingatlan kiválasztása. Azért nem árt, ha itt is elég körültekintő, főleg, ha ingatlanirodán keresztül keresgél.


hirdetés

 

3. Bank-hitelkonstrukció

Fontos, hogy megtalálja a legkedvezőbb lakáshitel konstrukciót, a legmegfelelőbb bankban. Ne feledkezzen meg a hitel felvétele során felmerülő összes banki költségről (közjegyzői díj, illeték, számlanyitási díj, értékbecslés, ügyvédi díj, stb.) sem, illetve, hogy a hitel előtörleszthető legyen és kiváltható.

Érdemes szakértő segítségét kérni, vagy a Hitelmax hitelkalkulátorát használni, hogy ne kelljen személyesen az összes bankot végigjárnia.

Mindenképpen az adásvételi szerződés megkötése előtt ki kell választani a bankot, mert minden bank más formai és tartalmi követelményeket támaszt az adásvételi szerződéssel kapcsolatban. Amennyiben ezek maradéktalanul nem teljesülnek, vagy más bankhoz fordul hitelért, előfordulhat, hogy a szerződést módosítani kell.

 

4. Adás-vételi szerződés

Az adás-vételi szerződés egy úgynevezett tulajdonjog fenntartásos szerződés, amelyben rögzítve lesznek a tények. Rögzítik benne, hogy mennyi önrész mellett, mennyi lakáshitelt vesz fel és azt milyen mértékig tartó határidő mellett, továbbá bele kerülnek a bank által kért írott kellékek. Ezt a szerződést be kell nyújtani a földhivatalba még a hitelfelvétel megkezdése előtt.

 

5. Hitelfelvételi formanyomtatványok

Az adás-vételi szerződés után jöhet a lakáshitel banki nyomtatványainak kitöltése, azaz a hitelkérelmi lap és az egyéb nyilatkozatok. Ezek kitöltése igen bonyolult, érdemes egy hozzáértő segítségét kérni.

 

6. Értékbecslés

Az értékbecslést a bank rendeli meg, a vele szerződésben álló, független cégtől. Az értékbecslő meghatározza az ingatlan hitelbiztosítéki értékét, melyből a bank meghatározza a maximális hitelfedezet mértékét. A hitelbiztosítéki érték, általában a forgalmi érték 10-20 %-a.

 

7. Lakáshitel elbírálás

Ha a bank minden szükséges dokumentumot megkapott, megkezdi azok átnézését, ellenőrzését, elkezdődik a hitelbírálat.

 

8. Közjegyző

Mielőtt a hitelösszeg kifizetésre kerülne, a hitelszerződést el kell vinni a bank saját közjegyzőéhez és az okiratot véglegesíteni kell.

 

9. Földhivatal - Ügyvédi iroda

A közjegyzői okiratot be kell nyújtani a Földhivatalba. Az okiratot érkeztetik, és a tulajdoni lapra széljegyet tesznek, a jelzálog bejegyzés megkezdéséről. Szükséges még beszerezni az ügyvédtől, egy úgynevezett végkifizetési nyilatkozatot, amelyben az Ön eladói nyilatkoznak, hogy a tulajdonjog átjegyezhető.

 

10. Folyósítás egyéb feltételei

Például a kötelezően megkötendő biztosítások igazolásának bemutatása, az érkeztetett közjegyzői okirat, széljegyzet tulajdoni lap, önerő kifizetése.

 

11. Folyósítás

Az igényelt összeget a bank az eladó bankszámlájára utalja.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...