Ingatlanvásárlásnál fontos tényező az önerő

  2017. május 31.

Napjainkban egyre többet vágnak bele az ingatlanvásárlásba. Ingatlanvásárlásnál fontos tényező az önerő. Az önerővel kapcsolatban sok kérdés felmerülhet az emberben. Például, hogy mi számít önerőnek? Mekkora összegű önerő szükséges egy hitel felvételéhez? Lehet-e lakást vásárolni önerő nélkül? Ezt a kérdéssort még folytathatnánk,  de inkább nézzük meg a válaszokat!

 

Ingatlanvásárlásnál fontos tényező az önerő

Mi az önerő?

Az önerő az adós saját forrása a felvenni kívánt hitelen kívül. Vagyis, hogy mennyi pénzzel rendelkezik az adós. Általában jelzáloghiteleknél használatos.

 

Önerő lehet lakásvásárlás esetén:

  • készpénz
  • munkáltatói/önkormányzati támogatás és/vagy kölcsön
  • állami támogatás
  • bankbetét
  • lakástakarékpénztári megtakarítás
  • plusz ingatlanfedezet

 

Önerőnek számít építési hitel esetén:

  • a telek értéke
  • a már befejezett és kifizetett munka
  • az előre megvásárolt, az építkezés helyszínén tárolt, de még nem beépített anyagok

 

A lakáshitelhez általában szükséges önerő, de nem mindegyik típushoz. Nem szükséges önerő például a bővítési, felújítási és korszerűsítési céllal igényelt lakáshitelhez, mert ezek általában kisebb összegű hitelek, mint a fedezetéül szolgáló ingatlan értéke. Így az elvégezni kívánt munkálatokról benyújtott költségvetésnek a 100%-a is finanszírozható lakáshitellel, ha az nem haladja meg az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80%-át.

 

Hogy mekkora összegű lehet a kölcsön, amit lakásvásárláshoz, építkezéshez felvehet, illetve mennyi önerőre van szüksége, az nagyon sok tényezőtől függ, amit a bankok alaposan megvizsgálnak. Lakáshitelek esetén van egy jogszabály által meghatározott finanszírozási korlát. Ez forint alapú hitelkonstrukciók esetén, a célingatlan forgalmi értékének 80%-a. Persze ez nem azt jelenti, hogy ekkora mértékű hitel felvehető, és ehhez, csak 20% önerő szükséges. A bankok saját finanszírozási aránya ennél kisebb mértékű jelzáloghitel felvételét teszi lehetővé, a minimális önerő mértéke is általában több, mint 20%.

 

Új ház építésénél, a kölcsön összege nem haladhatja meg az ingatlan várható forgalmi értékének 80%-át. Egyéb tekintetben az elvárt saját erő, és a maximálisan felvehető építési hitel összegét, ugyanazok a tényezők határozzák meg, mint lakásvásárlás esetén.


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...