Hogyan számolja ki a bank az ingatlan HB értékét?

  2017. augusztus 04.

Az alacsony lakáshitel kamatoknak köszönhetően, egyre többen vágnak bele az ingatlanvásárlásba, akár magán célra, akár befektetés céljából. Jelzáloghitelek esetén gondolni kell a fedezetül felajánlott ingatlanra is, mert nem mindegy például, hogy hol helyezkedik el, milyen besorolás alatt áll, illetve nem utolsó sorban az értékére is. De hogyan számolja ki a bank az ingatlan HB értékét? Egyáltalán mi az a HB érték? Cikkünkből megtudhatja.

 

A pénzintézetek lakossági hitelek esetében belterületi ingatlanokat fogadnak el fedezetként, ritka kivétellel külterületi ingatlant is. Minden esetben lakóingatlan, üdülő, nyaraló, lakás, ház, ikerház, társasház lehet a besorolás. Nem árt, ha tudja, ha pótfedezetet is bevon a hitelügyletbe, akkor az ingatlan 100%-át is felveheti hitelként.

 

Hogyan számolja ki a bank az ingatlan HB értékét?

A hitelbiztosítéki értéket, rövidítve a HB értéket, az ingatlan forgalmi értékéből a bank által előírt szabályok alapján számolja ki az értékbecslő. Az értékbecslő által megállapított HB érték, amit a bank az ingatlan értékeként tekint. Ez alapján adja a hiteltermékben szereplő % hitelt, figyelembe véve az állam által hozott törvényt, miszerint nem lehet több hitelt adni, mint az ingatlan forgalmi értékének 80%-a. Ez abban az esetben lehet több a bank részéről, ha csak 5%-kal csökkenti a forgalmi értéket (95% a HB), és mondjuk egy új lakásvásárlásnál 90% hitel adható, akkor elméletileg 85,5% hitelt kapna a forgalmi érték alapján, de csak 80%-ot adhat a bank, mert ennyivel lehet csak terhelni az ingatlant.


hirdetés

A megyei jogú városokban és Budapesten általában 10-15%-ot vonnak le, előfordul újépítésű ingatlanok esetén, hogy csak 5%-ban történik a csökkentés, és a HB érték 95%-a lesz a forgalmi értéknek.

A kisebb városoknál (50 000 Fő alatti) a forgalmi értéket már 15-20%-kal csökkentik átlagosan, az egyéb települések esetén ez akár 25-30% is lehet.

 

HB érték - Mi befolyásolhatja az ingatlan besorolását?

A következő esetekben lehet alacsonyabb értékű az ingatlan besorolása, A, B, C osztályú besorolás esetén, ahol az A osztály a legjobb. Vagyis B osztályú besorolást kap az ingatlan akkor, ha például vasút közelében van, temető mellett, vagy forgalmas út mentén helyezkedik el, vagy esetleg magas távvezeték közelében fekszik. Illetve meghatározza az ingatlan értéket a falazatának anyaga is, vagy például egy tetőtér esetén, ha nincs meg a megfelelő magasság, már kevesebb a négyzetméter értéke.

Az is, nagyban befolyásolja az ingatlan értékét, hogy a helyszínrajzon minden szerepel-e. Az értékbecslő azt veszi alapul, ami fel van tüntetve a helyszínrajzon.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...