Mit kell tudni az építési hitel felvételéről?

  2017. március 21.

Az építési hitel egyfajta lakáshitel, amelynek célja, hogy megfelelő önerő segítségével, eljutassa Önt az ingatlan befejezéséig, vagyis a jogerős használatba vételi engedélyig. Sajnos nem minden bank nyújt ilyen típusú hitelt. Mit kell tudni az építési hitel felvételéről? Az építési hitel fedezete bankonként eltérő lehet. Egyes bankok elfogadják az épülő ingatlant fedezetként, mások viszont nem. Az utóbbinál szükséges egy plusz ingatlan, mely fedezetként bevonandó az ügyletbe. Természetesen megfelelő piaci értékkel. A fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosai zálogkötelezettként vesznek részt a hitelügyletben. Tehát a kölcsönügylet szereplői, a hitelcélt megvalósító személyek. Vagyis akik építkeznek, illetve a fedezetül szolgáló ingatlan tulajdonosai (ez a kettő nem mindig ugyan az).

 

A hitelfelvétel feltételei:

  • az illető nagykorú
  • megfelelő jövedelem
  • a bank adósminősítési hitelbírálatán megfelel
  • nem szerepel a KHR rendszer negatív adóslistáján

 

Ki vonható be a hitelbe?

  • Házastárs/élettárs: Nekik szerepelni kell az építési hitel felvételében, mint kötelezően bevonandó adóstárs.
  • Adóstárs: Nem kötelező bevonni az ügyletbe, akkor érdemes, ha vele könnyebben megkapja a kölcsönt, esetleg kedvezőbb feltételekkel. Vagy nélküle meg se kapná.
  • Fizetőképességet javító kezes: A kötelezően bevont személy mellett erre is van lehetőség, de nagyon ritka esetekben fordul elő. A vele szemben állított követelményrendszer a bank részéről igen magas. Minden részletet figyelembe véve, önállóan is hitelképesnek kell lennie az általa megtámogatott építési hitel tekintetében.

 

Mekkora lehet a futamidő hossza?

Ezt elsősorban az Ön, valamint az ügyletben jövedelmet igazoló többi személy életkora határozza meg. A szabályozásban meghatározott maximális életkortól el lehet térni, megfelelő összegű életbiztosítás kötése esetén, illetve ha az ügyletbe kezesként fiatalabb életkorú, elfogadható jövedelemmel rendelkező személy kerül bevonásra.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...