Építkezne? Fontos tudnivalók az építési hitelről!

  2017. február 27.

Az építési hitel a legnagyobb körültekintést igénylő hitelkonstrukciók közé tartozik, mivel ehhez a hiteltípushoz lehet a legtöbb féle állami támogatást igényelni. Az építési hitel megfelelő választás lehet, ha a már meglévő telekre szeretnénk házat építeni, vagy akár egy újabb szintet felhúzni a már meglévő ingatlanra. 

 


hirdetés

Folyósítás

Az építési hitelt a bank nem egy összegben fizeti ki, hanem szakaszosan utal, az építkezés készültségi fokának megfelelően folyósítja az összeget.  Amint egy építési fázis befejeződik, a banki értékbecslő helyszíni szemlét végez, és ez alapján utalja a bank a következő részösszeget.

 

Fontos tudni!

Az építési hitel egyik sajátossága, és amiben eltér a többi jelzáloghiteltől, hogy a maximálisan felvehető hitelösszeget nem csak a fedezetként ajánlott telek értéke határozza meg, hanem a rá építeni kívánt felépítmény várható majdani értéke, hiszen a banki jelzálogot a kész házra fogják bejegyezni.

 

Milyen építkezésre vehető fel az építési hitel? 

Nem csak házépítésre lehet igényelni. Mutatjuk még mire: 

  • emeletráépítés
  • padlás (tető)tér beépítése, (de csak ha új, külön bejáratú, önállóan forgalomképes lakást alakítunk ki)
  • társasház, illetve többlakásos ház építésére

 

Hogyan vehető fel a hitelt?

Meglévő telekre építkezés esetén a banki elvárás, hogy a felépítmény legalább 40%-os műszaki készültségi fokon álljon. Ez azt jelenti, hogy  ha állnak a főfalak és a tetőszerkezet (cserepezéssel) is elkészült, akkor teljesítettük a 40%-os készültségi fokot. Tehát ekkor fogjuk megkapni a banktól a hitel első részletét.

Ezután a helyszíni értékbecslő megállapítja, hogy valójában beépítettük-e az önerőnket,  a bank folyósítja a kb. 70%-os készültségi fokig elegendő pénzösszeget, ami azt jelenti, hogy megvannak a válaszfalak, beépítésre kerültek a külső nyílászárók, az ereszcsatornák felkerültek, a gépészeti hálózatok kiépítésre kerültek, megvan az aljzatburkolat és a belső vakolás.

Ha mindezzel megvagyunk, a helyszíni értékbecslő megint, megállapítja, hogy eleget tettünk-e a kötelességeknek, és ha mindent rendben talál, jön a részfolyósítás. Ebből kell eljutnunk az építkezéssel addig, hogy megkapjuk a jogerős használatbavételi engedélyt. Ez azért fontos momentuma a hitelezési folyamatnak, mert a bankok az utolsó részletet csak akkor utalják, amikor a használatbavételi engedély megvan. Ez azért szükséges, mert a bank számára így adunk biztosítékot arra, hogy az épület feltüntetésre került a tulajdoni lapon, és a térképmásolaton. 

 

Mennyi önerő szükséges, mivel csökkenthetjük? 

Önerőre mindenképpen szükség van egy jelzáloghitel esetében. Rendelkeznünk kell telekkel, vagy a teljes költségvetés legalább 40%-ával. Ha ez nem áll módunkban, az alábbi lehetőségekkel csökkenthetjük az önerőt:

 

Pótfedezet bevonás: Amennyiben van még egy ingatlanunk, akkor az ingatlanok együttes értékét nézi a bank, és az összértéket százalékában határozza meg, vagyis a maximálisan felvehető összeget. Ez a legjobb megoldás, ha nem rendelkezünk telekkel amire építenénk, viszont maximum 3 ingatlant ajánlhatunk fel fedezetként. 

Nagy értékű telek: Az ingatlanpiaci jelentős áremelkedések miatt előfordulhat, hogy a telek értéke növekszik, így a rá épített ingatlan értéke is jelentősen emelkedik. 

Állami támogatások: Építési hitelhez, és új ingatlan megvásárlásához vehetjük fel a legtöbb féle állami támogatást. Szigorúbb feltételei vannak, mint a piaci kamatozású hiteleknek. 

A támogatott hitelek személyi feltételeit a számlabemutatási kötelezettségét jogszabály rögzíti. A munkát csak a NAV által regisztrált vállalkozó végezheti, valamint a költségvetés minimum 70%-át maximum 100%-át számlákkal kell igazolnunk. 

 

KHR (BAR) listásként lehet-e igényelni az építési hitelt? 

Aktív KHR listás státusszal hitelt igényelni nem lehetséges egyetlen magyar banknál sem (vannak azért kivételek), így az építési hitel sem kivétel. 

 

 

 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...