Fontos tudnivalók az építési hitelről!

  2017. február 27.

Az építési hitel a legnagyobb körültekintést igénylő hitelkonstrukciók közé tartozik, mivel ehhez a hiteltípushoz lehet a legtöbb féle állami támogatást igényelni. Az építési hitel megfelelő választás lehet, ha a már meglévő telekre szeretnénk házat építeni, vagy akár egy újabb szintet felhúzni a már meglévő ingatlanra. További fontos tudnivalók az építési hitelről cikkünkben!

 

Fontos tudnivalók az építési hitelről

Folyósítás

Az építési hitelt a bank nem egy összegben fizeti ki, hanem szakaszosan utal, az építkezés készültségi fokának megfelelően folyósítja az összeget.  Amint egy építési fázis befejeződik, a banki értékbecslő helyszíni szemlét végez, és ez alapján utalja a bank a következő részösszeget.

 

Fontos tudni!

Az építési hitel egyik sajátossága, és amiben eltér a többi jelzáloghiteltől, hogy a maximálisan felvehető hitelösszeget nem csak a fedezetként ajánlott telek értéke határozza meg, hanem a rá építeni kívánt felépítmény várható majdani értéke, hiszen a banki jelzálogot a kész házra fogják bejegyezni.

 

Milyen építkezésre vehető fel az építési hitel? 

Nem csak házépítésre lehet igényelni. Mutatjuk még mire: 

  • emeletráépítés
  • padlás (tető)tér beépítése, (de csak ha új, külön bejáratú, önállóan forgalomképes lakást alakítunk ki)
  • társasház, illetve többlakásos ház építésére

 

Hogyan vehető fel a hitelt?

Meglévő telekre építkezés esetén a banki elvárás, hogy a felépítmény legalább 40%-os műszaki készültségi fokon álljon. Ez azt jelenti, hogy ha állnak a főfalak és a tetőszerkezet (cserepezéssel) is elkészült, akkor teljesítettük a 40%-os készültségi fokot. Tehát ekkor fogjuk megkapni a banktól a hitel első részletét.

Ezután a helyszíni értékbecslő megállapítja, hogy valójában beépítettük-e az önerőnket,  a bank folyósítja a kb. 70%-os készültségi fokig elegendő pénzösszeget, ami azt jelenti, hogy megvannak a válaszfalak, beépítésre kerültek a külső nyílászárók, az ereszcsatornák felkerültek, a gépészeti hálózatok kiépítésre kerültek, megvan az aljzatburkolat és a belső vakolás.

Ha mindezzel megvagyunk, a helyszíni értékbecslő megint, megállapítja, hogy eleget tettünk-e a kötelességeknek, és ha mindent rendben talál, jön a részfolyósítás. Ebből kell eljutnunk az építkezéssel addig, hogy megkapjuk a jogerős használatbavételi engedélyt. Ez azért fontos momentuma a hitelezési folyamatnak, mert a bankok az utolsó részletet csak akkor utalják, amikor a használatbavételi engedély megvan. Ez azért szükséges, mert a bank számára így adunk biztosítékot arra, hogy az épület feltüntetésre került a tulajdoni lapon, és a térképmásolaton. 

 

Mennyi önerő szükséges, mivel csökkenthetjük? 

Önerőre mindenképpen szükség van egy jelzáloghitel esetében. Rendelkeznünk kell telekkel, vagy a teljes költségvetés legalább 40%-ával. Ha ez nem áll módunkban, az alábbi lehetőségekkel csökkenthetjük az önerőt:

 

Pótfedezet bevonás: Amennyiben van még egy ingatlanunk, akkor az ingatlanok együttes értékét nézi a bank, és az összértéket százalékában határozza meg, vagyis a maximálisan felvehető összeget. Ez a legjobb megoldás, ha nem rendelkezünk telekkel amire építenénk, viszont maximum 3 ingatlant ajánlhatunk fel fedezetként. 

Nagy értékű telek: Az ingatlanpiaci jelentős áremelkedések miatt előfordulhat, hogy a telek értéke növekszik, így a rá épített ingatlan értéke is jelentősen emelkedik. 

Állami támogatások: Építési hitelhez, és új ingatlan megvásárlásához vehetjük fel a legtöbb féle állami támogatást. Szigorúbb feltételei vannak, mint a piaci kamatozású hiteleknek. 

A támogatott hitelek személyi feltételeit a számlabemutatási kötelezettségét jogszabály rögzíti. A munkát csak a NAV által regisztrált vállalkozó végezheti, valamint a költségvetés minimum 70%-át maximum 100%-át számlákkal kell igazolnunk. 

 

KHR (BAR) listásként lehet-e igényelni az építési hitelt? 

Aktív KHR listás státusszal hitelt igényelni nem lehetséges egyetlen magyar banknál sem (vannak azért kivételek), így az építési hitel sem kivétel. 


hirdetés

 

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...