Zálogkötelezett szerepe a hitelfelvételben

  2018. december 20.

Előszeretettel vesznek fel hitelt az emberek, viszont ami nagyon fontos, sokkal megfontoltabban, mint jó pár évvel ezelőtt. Mondhatjuk, hogy tudatosabban használja a lakosság a hiteleket. Egyre tájékozottabbak az emberek a kölcsönök terén, és a hitelcélnak megfelelően választanak hitelt. Egyre bátrabban vágnak bele az emberek a hitelfelvételbe. A jelzáloghitel is a közkedvelt hiteltípusok közé tartozik, melynek oka, az alacsony hitelkamat lehet. Mint a nevében is benne van, egy jelzáloghitel felvételéhez fedezet felajánlása szükséges. A jelzáloghitel általában többszereplős hitel, a továbbiakban elolvashatja, hogy mi a zálogkötelezett szerepe a hitelfelvételben.

 

Zálogkötelezett szerepe a hitelfelvételben

A hitelügylet szereplői

A hitelügyletben szerepel értelemszerűen az adós, és adóstárs, ha szükséges, illetve, ha az adósnak házastársa/élettársa van, mert ők kötelezően bevonandók a hitelügyletbe. Kivételt képez ez alól, ha vagyonjogi szerződéssel rendelkeznek, amit igazolni is tudnak hivatalos dokumentumokkal. Egy hitelügyletnek lehetnek még egyéb bevont szereplői is, akik fedezetet ajánlanak fel a pénzintézet számára, de a jövedelmüket nem. Ők a zálogkötelezettek. A hitelintézetek általában szigorúbb feltételeket szabnak a jövedelmükkel felelő személyeknek, mint azoknak, akik fedezetet ajánlanak fel.

 

Zálogjog

A jelzáloghitelek esetében a zálogként felajánlott ingatlanra zálogjog kerül. A zálogjog szerződést biztosító mellékkötelezettség, amely alapján a jogosult a pénzben meghatározott, vagy meghatározható követelésének biztosítására szolgáló zálogtárgyból más követeléseket megelőző – jogszabályban meghatározott sorrendben - kielégítést kereshet, ha a kötelezett nem teljesít.

 

Zálogkötelezett

A zálogkötelezett annak az ingatlannak a tulajdonosa, amelyik hitelfelvételkor fedezetül lett felajánlva a hitelintézetnek. Jelzálog alapú hitel esetén (lakáshitel, hitelkiváltás, szabad felhasználású hitel) a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa (tulajdonosai) zálogkötelezett lesz a hitelügyletben. A zálogkötelezett és az adós ugyanaz a személy, ha valaki a saját ingatlanára vesz fel hitelt.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy olyan személy lesz zálogkötelezett, aki nem adós, vagy adóstárs is egyben. Nézzünk erre egy tipikus példát! A jelzáloghitel felvételekor a szülők felajánlják a szülői ingatlant pótfedezetül, de a hitelt a gyermek veszi fel. Ebben az esetben a szülők zálogkötelezettek lesznek és aláírják a jelzálogszerződést, viszont a kölcsönszerződést nem.

A banki gyakorlat szerint zálogkötelezett lesz az a házastárs, aki bár a tulajdoni lapon nem szerepel mint tulajdonos, de az ingatlant a házastárs a házasságkötés után vásárlással szerezte. Ekkor telekkönyvön kívüli tulajdonosról beszélünk.

 


hirdetés

A legkedvezőbb jelzáloghitel kiválasztásához segítségére lehet a Hitelmax jelzáloghitel kalkulátora. Használata egyszerű. Ki kell töltenie a megjelenő űrlapot, ami semmilyen kötelezettséggel nem jár. Ezt követően listát kap azokról a hitelintézetekről, amelyeknél esélye lehet a jelzáloghitel felvételére.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...