Egyre bátrabban vágnak bele az emberek a hitelfelvételbe

  2017. szeptember 20.

Napjainkban elmondható, hogy egyre több hitelt vesznek fel az emberek. Ami még nagyon fontos, hogy egyre tájékozottabbak a hitelek terén, illetve egyre tudatosabban válogatnak a különböző bankok termékei között. Ez talán annak is köszönhető, hogy manapság rengeteg banki termék megtalálható az interneten, valamint az emberek is biztonsággal használják az online ügyintézést, illetve kedvükre kalkulálhatnak a hitelező oldalakon, így pár kattintással elérhető egy-egy termék leírása. Jó néhány évvel ezelőtt, ez még nem így volt. Akkor bizony, ha tájékozódni szeretett volna valaki a hitelkonstrukciókkal kapcsolatban, a nyakába vette a várost és végigjárta a hitelintézeteket, begyűjtötte a tájékoztató füzeteket, igyekezett megjegyezni, amit az ügyintéző mondott, aztán otthon átlapozta a megszerzett anyagot.

 

Fontos, hogy az emberek tájékozottak legyenek egy hitelfelvétel előtt, mert egy személyi kölcsönnél, és egy lakáshitelnél, akár több százezres, vagy esetleg több milliós különbség is lehet a bankok ajánlatai között a teljes visszafizetendő összeget tekintve. Egyre többen látják azt is, hogy nem biztos, hogy a számlavezető bankjuk adja a legjobb konstrukciójú hitelt, így más hitelintézeteknél is tájékozódnak. Viszont a hitelintézetek ajánlatai nagyon rövid idő alatt változnak, az ügyfelekért folytatott verseny miatt. Akkor is érdemes tájékozódni a bankok hitelajánlatai között, mikor már felvette a kiválasztott hitelt, mert egy hitelkiváltással, vagy adósságrendezéssel, lehet, hogy még kedvezőbb hitelhez juthat.

 

A legnagyobb érdeklődés a személyi kölcsönök, illetve a lakáshitelek iránt van. A hitelfelvételi kedvet az alacsony hitelkamatok hozták meg, melyek soha nem voltak még olyan alacsonyak, mint napjainkban. 5-6 évvel ezelőtt, egy lakáscélú, forint alapú hitel átlagos piaci kamata 11% körül volt, az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően ez átlagosan 4% körül van manapság. Vagyis például, egy 20 éves futamidejű lakáshitel esetében, öt évvel ezelőtt a havi 80-82 ezer forintos törlesztés egy 8 millió forintos hitelre volt elég, míg most ugyanekkora törlesztés mellett már 13 millió forintot lehet kapni. 


hirdetés

 

Az elmúlt évekhez képest sokkal több hitelt vettek fel az emberek. A személyi kölcsönöknél a felvett összegek növekedése két dologra utal. Az egyik, hogy a háztartásoknak nőtt a felhasználható jövedelme, a másik pedig, hogy az emberek bátrabban mernek belevágni a hitelfelvételbe. A lakáshiteleknél az emelkedés oka a kamatcsökkenés mellet, az állami lakástámogatási program, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), illetve a nemrégiben piacra dobott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek.

 

A nagy hitelfelvételi kedv hátulütője lehet, a túlzott eladósodás. Ettől védik meg a bankok ügyfeleiket azzal, hogy korlátokat szabnak a törlesztőrészletekkel szemben, vagyis a hitel törlesztését jövedelemarányosan állapítják meg, miszerint a havi törlesztőrészlet, nem lehet nagyobb a hitelfelvevő, vagy a háztartás nettó jövedelmének 50%-ánál. Azonban, ha biztosra akar menni, és nem szeretne eladósodni, érdemesebb ennél még lejjebb vinni ezt százalékot, inkább 30-40%-ra, mert bármikor történhet olyan váratlan élethelyzet, mikor anyagi stabilitása meginog, és esetleg nem tudja fizetni a hitel törlesztőrészletét. Ha teheti, olyan hitelajánlatot válasszon, ahol minél hosszabb időre be van fixálva a törlesztőrészlet.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...