Jelzáloghitel felvételének feltételei

  2018. augusztus 31.

A jelzáloghitel az egyik legkeresettebb hitel ma Magyarországon. A jelzáloghitel kamata jelenleg alacsony, igénylése nem túl bonyolult, tulajdonképpen, minden munkahellyel, illetve megfelelő tehermentes ingatlannal rendelkező magyarországi lakosnak lehetősége van jelzáloghitelt igényelni. Hogy teljesüljenek a jelzáloghitel felvételének feltételei meg kell felelni bizonyos személyi tényezőknek, illetve a fedezetként felajánlott ingatlannak is teljesítenie kell a bank elvárásait. Minden bank rendelkezik egy belső, felügyeleti szerveik által jóváhagyott (a törvényeknek megfelelő) hitelezési szabályzattal, amelybe belefoglalja, hogy milyen feltételekkel ad hiteleket. A pozitív hitelbírálathoz, ezeknek a követelményeknek kell megfelelni, ha valaki jelzáloghitelt szeretne felvenni. 

 

Jelzáloghitel felvételének feltételei: Általános

 • Alsó korhatár a 18. életév betöltése, de sok esetben adóstársat kérnek egy bizonyos korig (21-23 év). Van egy felső korhatár is, ami felett szintén adóstárs szükséges, ha a hitel futamideje meghaladja az adott kort. A jelzáloghitelek esetében ez a korhatár általában magasabb, mint a személyi kölcsönöknél, 70-75 év. Mind az alsó, mind a felső korhatár bankonként eltérő lehet. 
 • Cselekvőképesség (Az a természetes személy, aki 18. életévét betöltötte és, akinek cselekvőképességét a törvény nem korlátozza vagy nem zárja ki.).
 • Legalább három hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznie.
 • Az elsődleges jövedelme nem lehet a minimálbér alatt, de egyes termékeknél a bankok meghatároznak egy minimális összeget, általában legalább 100.000Ft nettó jövedelmet, vagy ennél is többet. A magasabb jövedelmi követelményeknél, mint például 200.000Ft esetén már adóstárssal együtt, két jövedelemből is megfelelhet az elvárásnak. Adóstársak esetén néhány hitelintézet kevesebb minimális jövedelmet határozhat meg, például egy adós esetén 100.000Ft-ot kérnek, de már 2 adóstól 2 x 80.000Ft-ot is elfogadhatnak. A JTM szabályt minden esetben figyelembe kell venni, vagyis, hogy a jövedelem mekkora részét lehet a törlesztésre fordítani.
 • A hitelintézetek, csak a munkabérként, vállalkozói jövedelemként, öregségi nyugdíjként, és rokkantsági nyugdíjként érkező, igazolható jövedelmet fogadják el. A kiegészítő jövedelmet, vagyis aminek megléte havonta bizonytalan, és esetleg nem igazolható, (GYED, GYES, egyéb juttatások, jutalmak, stb.) nem fogadják el, csak és kizárólag az elsődleges jövedelmen felül számítják be.
 • Szükséges egy magyar állandó lakcím.
 • Szükség van továbbá egy, az adós nevére szóló telefonra (vonalas, mobil).
 • Be kell tudnia mutatni az igénylés pillanatától visszaszámítva legalább 3 havi bankszámlakivonatot alkalmazottként, vállalkozóként pedig legalább 1 lezárt adóév szükséges. KATA vállalkozási forma esetében egyes bankok még a nem lezárt évben is hitelezhetnek. A KATA esetében a jövedelemigazolás a bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60%-át, adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és a havi minimálbér szorzatát kell figyelembe venni.
 • Egy jelzáloghitel felvételéhez számos dokumentumra is szükség van, amiről nem árt előre tájékozódni, hogy ne hátráltassa a hitelfelvételt.

 

Jelzáloghitel felvételének feltételei: Ingatlanfedezet feltételei

 • tulajdoni lap
 • megfelelő piaci/forgalmi érték (minimum 4-8 millió forintot kell érnie az ingatlannak)
 • az ingatlan aktuális állapota megfeleljen a tulajdoni lapon bejegyzetteknek
 • az ingatlan rendelkezzen jogerős használatbavételi engedéllyel (kivéve építési telek)
 • nincs az ingatlannal kapcsolatos, folyamatban lévő bírósági eljárás
 • önállóan forgalomképes (Olyan ingatlan, melynek forgalomképességét nem korlátozza semmi, vagyis az ingatlan nyilvántartási státusza rendezett. Tulajdoni lapján perfeljegyzés nincs.)
 • banktól függő értékállósági és eladhatósági feltételeknek megfelel
 • tehermentesség, vagy elfogadható teher (Az az ingatlan, melynek tulajdoni lapján sem perfeljegyzés, sem jelzálogjog, sem végrehajtási jog, sem elidegenítési és terhelési tilalom nincs feljegyezve.)
 • az ingatlanra biztosítást kell kötni, illetve, ha van rajta, akkor azt nem lehet felmondani a hitel futamideje alatt

A legjobb kondíciójú jelzáloghitel kiválasztásához használja a Hitelmax jelzáloghitel kalkulátorát. Több bank ajánlatát találja egy helyen, melyek közül kedvére válogathat. Ezzel rengeteg időt takaríthat meg, mert nem kell személyesen végigjárnia a bankfiókokat.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...