Változások a KATA-s egyéni vállalkozók hitelfelvételében!

  2017. augusztus 04.

A 2017-es év változásokat hozott a KATA-s egyéni vállalkozók hitelfelvételében. Míg 2016-ban 6 millió forint volt a bevételi értékhatár, 2017-ben ez 12 millió forintra nőtt. 8 millió forintig nem kell ÁFA-t fizetni, viszont afölött igen. A főállású KATA-soknak, havi 50 ezer forintot (600 ezer forint/év) kell fizetniük a NAV-nak, a mellékállásúaknak pedig havi 25 ezer forintot.

 

Változások a KATA-s egyéni vállalkozók hitelfelvételében - Hogyan tudja igazolni jövedelmét?

Hitelfelvétel esetén jövedelemigazolást kér a bank, amit a NAV-tól kell kikérni.

  • Alkalmazott esetében: A munkáltatói igazolás és a bankszámlára történő utalás szolgál jövedelemigazolásként.
  • Vállalkozók, cégtulajdonosok esetében: Az ő esetükben is a NAV jövedelemigazolás, illetve a bankszámlára utalt jövedelem számít. A cégtulajdonosok esetében a NAV jövedelemigazoláson szereplő elkülönített jövedelmet, például az osztalékból, vagy bérbeadásból szákrmazó jövedelmet nem minden bank fogadja el.
  • KATA esetében: Más a helyzet, a NAV által kiadott jövedelemigazolás szolgál a bank részére igazolt jövedelemnek a következők szerint. A kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó adózók esetében a jövedelemigazolás kiállítása során jövedelemként a kisadózó vállalkozás utolsó, megszerzett bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60%-át, több tag esetén fejenként egyenlő részét, de legalább a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és a havi minimálbér szorzatát kell figyelembe venni.

2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...