Mi számít jövedelemnek hitelfelvételkor?

  2017. július 31.

Az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően egyre többen vesznek fel különböző hiteleket. Gondolunk itt például a lakáshitelre, személyi kölcsönre, vagy akár a diákhitelre. Igaz, hogy a hitelkamatok alacsonyak, viszont szigorú banki követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki hitelhez jusson. Ennek oka a hitellel való visszaélés, vagyis a hitelcsalás, illetve, hogy sokan olyan összegeket vettek fel, amelyet aztán nem tudtak visszafizetni. Minden hitel felvételekor a hitelt nyújtó intézmény alaposan megvizsgálja a hitelfelvevő jövedelmét. De mi számít jövedelemnek hitelfelvételkor? Most megtudhatja.

 

A bankok abból élnek, hogy hiteleket helyeznek ki. Érdekük a jó adósok kiszolgálása, vagyis, akiken profitot tudnak elérni. A hitelintézetek nem saját pénzüket helyezik ki, hanem az ügyfeleikét, akiknek bankszámlája, illetve befektetése van náluk. Emiatt a pénzintézeteknek nagyon körültekintőnek, és óvatosnak kell lenniük, hiszen elszámolási kötelezettségük van az ügyfeleik felé. Vagyis, szigorú követelményrendszerükkel megpróbálják kiszűrni a rossz adósokat.

 


hirdetés

E szigorú követelmények közé tartozik a hitelbírálat során a jövedelem is, amit alaposan átvizsgálnak a hitelintézetek. Ezért nem is érdemes valótlan adatokat megadni, mert a hitelbírálathoz hivatalos dokumentumok szükségesek, ott úgyis kiderül, ha valami esetleg nem felel meg a valóságnak.

 

A szabályok szerint a jövedelem maximum 50%-ig terhelhető hiteltörlesztéssel 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölött pedig 60%-ig. A hitelintézetek viszont általában ennél szigorúbbak veszik ezt, és a jövedelem 30-35%-a lehet a hiteltörlesztés. Az viszont általános szabály, hogy erősebb pénzügyi háttérrel kedvezőbb hitelkonstrukcióhoz lehet jutni.

 

A hitelintézetek kétféle jövedelemtípust különböztetnek meg, az egyik az elsődleges jövedelem, a másik a kiegészítő jövedelem. A különböző bevételi források, különböző elbírálás alá esnek, ezért fontos, hogy hitelfelvétel előtt előre tájékozódjon, hogy ne érjék kellemetlenségek.

Elsődleges jövedelemnek számít a munkabérként, a vállalkozói jövedelemként kapott kereset, illetve az öregségi, rokkantsági nyugdíj. A minimálbérnek megfelelő jövedelmet minden esetben igazolni kell.

A kiegészítő jövedelmeket kizárólag az elsődleges jövedelmeken felül számítja be a hitelintézet, ilyenek például a GYED, GYES, családi pótlék, bónusz, jutalom, stb.

Mindkét jövedelemtípus elbírálásakor hitelintézetenként eltérő, hogy mit tekintenek elfogadható elsődleges, illetve másodlagos jövedelemnek.

 

Ami nagyon fontos a hitelfelvételnél, hogy alkalmazottként legalább 3 hónapos munkaviszony szükséges, illetve nem állhat próbaidő, vagy felmondási idő alatt. A jövedelmet igazolni is kell, munkáltatói igazolással, bankszámla kivonattal, illetve NAV dokumentumokkal. Vállalkozóként legalább 1 lezárt adóév szükséges.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...