Leggyakoribb buktatók a személyi kölcsön felvételekor

  2019. február 15.

Kiemelkedő a kereslet a személyi kölcsön iránt, népszerűsége továbbra is szárnyal. Nagyon könnyű hozzájutni, éppen ezért érdemes több dologra is odafigyelni a személyi kölcsön igényléskor, hogy a kölcsönfelvétel ne okozzon bosszúságot a későbbiekben. Összegyűjtöttük, hogy mik a leggyakoribb buktatók a személyi kölcsön felvételekor, amik megnehezítik a hitelfelvevők életét.

 

Buktatók a személyi kölcsön felvételekor

Hitelösszeg

A kölcsönigénylés előtt tájékozódjon arról, hogy pontosan mennyibe kerül a vágyott dolog, hogy biztosan akkora összegű hitelt vegyen fel, amekkorára szüksége van. Nem érdemes nagyobb összeget felvenni, és adósságba vernie magát, mert azzal csak a bank pénzét gyarapítja, a sajátját pedig csökkenti. Számtalanszor előfordul az is, hogy a hitelfelvevők nem számolnak a járulékos költségekkel, ezáltal alulbecsülik a hitelösszeget, ami szintén nem túl szerencsés.

 

Törlesztőrészlet

A személyi kölcsön felvétele előtt érdemes mérlegelni a havi bevételeket és kiadásokat, nem árt a váratlan költségekkel is számolni, és ezektől függően kell meghatározni a felvenni kívánt hitel és a havi törlesztés összegét. A törlesztő meghatározásakor fontos, hogy extra kiadás esetén se jelentsen gondot a havi fizetése. A túlzott eladósodás megakadályozása érdekében született meg a JTM szabály, mely szerint a nettó jövedelem maximum 50%-a lehet a törlesztő 400 ezer forintos havi bevétel alatt, afölött pedig 60%. Szakértők szerint nem jó a maximális korlátot kihasználni, inkább csak a fizetés 30-40%-áig érdemes hagyni a törlesztőt elmenni, mert ha esetleg fizetési nehézségei adódnak, és nincs tartaléka, nem biztos, hogy fizetni tudja majd a havi terheket.

 

Banki ajánlatok

Banki tapasztalatok alapján viszonylag sokan már az első ajánlatra vagy a saját bankjuk által kínált konstrukcióra igent mondanak, pedig a legtöbb esetben vannak kedvezőbb ajánlatok. Különösen, hogy a személyi kölcsön iránti kereslet miatt a bankok közötti verseny fokozódik, így napról napra jöhetnek ki kedvezőbb konstrukciók.

 

Kulcsfontosságú feltételek

Az olcsó személyi kölcsön ajánlatok, azaz a legalacsonyabb törlesztőrészletet biztosító hitelek felvételét a hitelintézetek különböző feltételekhez köthetik. Sokan nem nézik meg, hogy milyen esetben érhető el a legkedvezőbb kamat. A leggyakrabban a legalacsonyabb kamatot például nagyobb összegű rendszeres jövedelem bankhoz érkeztetése esetén adják csak meg. Vagyis, ha a hitelfelvétel után nem teljesül a jövedelem-jóváírásra vonatkozó feltétel, akkor hiába fix törlesztésű az adott személyi kölcsön, ebben az esetben mégis megemelkedhet a törlesztőrészlet. Hogy elkerülje az ilyen hibákat, körültekintően, minden apró pici részletet el kell olvasni a hitel feltételeiről.

 

Biztosan szükséges a hitel?

A személyi kölcsön kamata és törlesztőrészlete a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent, csábító ajánlatok vannak a piacon, de csak meghatározott cél elérése érdekében érdemes eladósodni. Értékálló dolgokra (lakásfelújítás, autó, munkához szükséges eszközök, stb.) ajánlatos személyi kölcsön felvenni, mert ezek értékteremtő beruházások, évek múltán is hasznosak, esetleg meg is térülnek. Viszont élvezeti cikkekre (utazás, esküvő, karácsonyi ajándék, televízió, stb.) nem éri meg személyi kölcsönt felvenni, mert elveszítik élvezeti értéküket, viszont a törlesztőrészletet évek múltán is fizetni kell.

Szakértők szerint a lakosság egyre tudatosabban vesz fel hitel, ezt jelzi például, hogy ma már az új lakossági hiteleknél a több évre fix törlesztésű konstrukcióké a főszerep. Ezek előnye, hogy kiszámítható kiadást biztosítanak az adott háztartás számára, és nem merül fel az esetleges kamatemelkedésből adódó kockázat.


hirdetés

 

Ahhoz, hogy megtalálja a legkedvezőbb személyi kölcsön ajánlatot, használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát. Több bank ajánlatát találja egy helyen, ráadásul online hiteligénylés esetén előbb megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre, mint személyesen.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...