Hogyan válasszon ki egy személyi kölcsönt?

  2018. március 14.

Napjainkban a személyi kölcsönök nagy népszerűségnek örvendenek. Ha valaki megszorul anyagilag, és nem tud családtagjaitól, barátaitól kölcsönkérni, az első megoldás, ami eszébe jut, az a személyi kölcsön. Hogyan válasszon ki egy személyi kölcsönt? A személyi kölcsönről tájékozódhat személyesen a bankfiókokban is, de jobb megoldás lehet, ha használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát, ahol több bank ajánlata közül válogathat. Online hiteligénylés esetén, egyes bankoknál akár kamatkedvezményt is kaphat. Ha úgy érzi, hogy egyedül nehezen tájékozódik a hitelek között, nyugodtan kérje szakember segítségét, aki biztosan megtalálja Önnek a legkedvezőbb személyi kölcsönt.

 

Hogyan válasszon ki egy személyi kölcsönt?

A személyi kölcsön népszerűségének okai:

  • nem kell megnevezni a hitelcélt, így bármire elkölthető
  • ingatlanfedezet nélkül igényelhető
  • jövedelem alapú
  • alacsony a kamata
  • a hitelbírálat 3-4 napot vesz igénybe
  • általában néhány 100 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető
  • induló költsége alacsony
  • személyes iratok, illetve bankszámlakivonat/munkáltatói igazolás szükséges csak felvételéhez

 

Mielőtt belevág egy személyi kölcsön felvételébe, jól át kell gondolni néhány dolgot, ahhoz, hogy a legjobb hitelkonstrukciót tudja kiválasztani. Cikkünkben összegyűjtöttük, mik a legfontosabb szempontok, amiket figyelembe kell venni ahhoz, hogy biztosan sikeres legyen a hitelfelvétel, és ne egy eladósodás kövesse. Ha odafigyel erre a néhány dologra, biztos lehet benne, hogy hitelfelvétele sikertörténet lesz.

 

Hitelcél megnevezése

A legfontosabb, hogy tudatosítsa magában, hogy mire is szeretné felvenni a hitelt. Biztosan szüksége van-e rá. Esetleg, ha nem olyan sürgős a dolog, amire költeni szeretné, akkor össze tudná-e rá gyűjteni a pénzt hitel felvétele nélkül. Nem érdemes meggondolatlanul kölcsönt felvenni, mert a személyi kölcsön kamatai ugyan alacsonyak, de ha anélkül is megoldható a probléma, akkor felesleges a hitelfelvétel.

 

A személyi kölcsön hitelösszegének meghatározása

Ha megvan a hitelcél, akkor körülbelül azt is tudja, hogy ahhoz mennyi pénzre van szüksége. A személyi kölcsön általában néhány 100 ezer forinttól 7 millió forintig igényelhető. Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy tényleg csak annyi pénzt vegyen fel, amennyire szüksége van. Igaz, hogy alacsonyak a hitelkamatok, de azért fizetni kell őket.

 

A személyi kölcsön törlesztőrészletének meghatározása

A személyi kölcsön felvételének egyik legfontosabb feltétele a jövedelem. Minél magasabb a jövedelme, annál jobb hitelkonstrukcióra tehet szert. A jövedelme körülbelül 40-50%-át fordíthatja hiteltörlesztésre, ha egyéb adóssága nincsen, de ez bankonként eltérő lehet. Ha van más hitele, aminek törlesztését havonta fizeti, akkor azt le kell vonnia jövedelméből, és a fennmaradó összeget kell alapul vennie.

A másik fontos dolog, amit a törlesztőrészlet kapcsán meg kell említeni a kiadásai, vagyis, hogy milyenek pénzköltési szokásai. Pontos költségvetést kell készítenie ahhoz, hogy lássa, mekkora törlesztőrészlet fog majd beleférni a családi büdzsébe. Azzal is számolnia kell, hogy mennyire stabil jelenlegi jövedelme. Egy jövedelemkiesés esetén is tudja-e majd fizetni hitelét.

A harmadik dolog, hogy a jövőre is gondolni kell. Ha esetleg a későbbiek folyamán szeretne lakást venni, és ahhoz lakáshitelre is szüksége lenne, akkor egy régebben felvett kölcsön ronthatja a későbbiekben a hitelfelvételi esélyeit, mint, ahogy azt fentebb már írtuk, csökkenti a figyelembe vehető jövedelmet, így rosszabb hitelkonstrukciót érhet csak el.

 

Bankváltás a kedvezőbb kamatért

Sokan, ha hitelfelvételről van szó, a saját bankjukban gondolkodnak. Érdemes más pénzintézet ajánlatait is áttanulmányozni, mert lehet, hogy egy másik hitelintézetnél jobb hitelkonstrukciót talál, és hosszabb távon, azzal jobban járhat. A banki kamatok között 3-4%-os eltérés is mutatkozhat, ha bizonyos feltételeknek megfelel. Ez a törlesztőrészletben több ezer forintos különbséget jelent.

Ha a bankváltás mellett dönt, akkor számolnia kell egyéb dolgokkal is. Például, hogy odautalja fizetését, át kell állítania csoportos beszedési megbízásait, munkahelyén jelezni kell a bankváltást, stb. Ha az egyszerű bankváltást választja, akkor a hitelintézetek ezt lebonyolítják egymás közt. Egyes bankok online igénylés esetén még kamatkedvezményt is adhatnak.

 

Mennyire sürgős az anyagi segítség?

A személyi kölcsönök nagy előnye, hogy ügyintézése gyors és egyszerű. Általában 3-5 nap alatt megvan az utalás, de létezik olyan bank is, ahol már aznap számláján lehet a pénz, ha rendelkezik a szükséges dokumentumokkal, és megfelel a bank által felállított követelményrendszernek. Ha Önnek sürgősen szüksége van az összegre, érdemes az adott banknál előre érdeklődni, hogy pontosan milyen dokumentumokra van szükség a hitelfelvételhez, hogy mire bemegy a bankfiókba, be tudja azokat szerezni, ezzel is gyorsítva az ügymenetet. 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...