Mit kell tudni a kedvezményes személyi kölcsönökről?

2018-02-06

A személyi kölcsönök az év bármely szakaszában népszerűségnek örvendenek, különösen nyáron veszik fel az emberek a nyaralás finanszírozásának könnyítésére, de télen, karácsony előtt is igen népszerűek. A személyi kölcsön nem csak ezekben az élethelyzetekben nyújt megoldást, bármire igényelhető, hiszen szabadon felhasználható hiteltípusról beszélünk, így a banknak nem kell elszámolni, hogy a kapott kölcsön milyen célból lett felvéve, és mire lesz felhasználva. Sokan abban az esetben igénylik, amikor megszorulnak anyagilag, esetleg olyan élethelyzetbe kerültek, amikor gyorsan pénzre van szükségük. Erre kiváló megoldás a személyi kölcsön, hiszen gyorsan igényelhető és hitelképesség esetén, akár már aznap a számláján lehet a felvenni kívánt összeg.

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb igénylési feltételeket, illetve kitértünk az elsőre jól hangzó ajánlatok esetleges buktatóira. Ha elolvassa cikkünket, valószínűleg nem futhat bele semmilyen csapdába.


A személyi kölcsön előnyei

A személyi kölcsön előnyei között szerepel a gyors ügyintézés és kiutalás, hiszen abban az esetben, ha magunkkal visszük a szükséges személyes iratainkat, a 3 havi bankszámlakivonatunkat, illetve jövedelemigazolásunkat, akkor pozitív hitelbírálat esetén már utalhatják is az igényelt összeget a bankszámlánkra. A személyi kölcsön felvételének feltételei bankonként eltérőek lehetnek. Bármilyen vásárlási célra felhasználható, és már akár 7% alatti rögzített fix kamattal elérhető.

Milyen esetben kapható meg a legjobb kondíció? Ez mitől függhet?

 

  • A jövedelem nagyságától

Először is hitelminősítést fog végezni a bank, mely szerint a jövedelmet nézik és vizsgálják meg, hogy az alapján hitelképesek vagyunk-e, mivel a hitelt a jövedelemből törlesztjük.  Minél magasabb jövedelemmel rendelkezünk, annál kevesebbet vesz el belőle a törlesztőrészlet, így a bank kamatkedvezményt tud adni, hiszen nem jelent neki kockázatot, mint a kevesebb jövedelemmel rendelkezők esetén. Általában a kamatkedvezmények az országos átlagkereset feletti bér esetén járnak, de ezek a jövedelem határok bankonként eltérőek lehetnek. Van, ahol 200-250 ezer forint feletti jövedelem esetén járnak az alacsonyabb kamatok, de előfordulhat olyan pénzintézet is, ahol 300-400 ezer forintos jövedelemnél érhetőek csak el.

 

  • A jövedelem bankhoz utalásától

Általában a lakáshiteleknél, de gyakran a személyi kölcsönöknél is azzal a feltétellel juthatunk kedvezőbb kondíciókhoz, ha a hitelt nyújtó bankhoz utaltatjuk a jövedelmünket. A bank ebben az esetben nagyobb biztonságban érezheti magát, hiszen magához köt számlavezetésen keresztül, így kedvezőbb kamatot tud nyújtani. Érdemes azonban megnézni a számlavezetés költségeit, mert előfordulhat akár az is, hogy amennyi kamatot nyerünk a bankhoz utalt jövedelemért, azt elveszítjük a számlavezetésnél. A számlavezetés díjai bankonként eltérő lehet, ezért érdemes több bank ajánlat is figyelembe venni.

 


hirdetés
  • Bankszámla használatától

Egyes esetekben a bank elvárhatja a kedvezményért cserébe, hogy aktívan használjuk bankszámlánkat. Eszerint bizonyos megbízásokat ezen a számlán keresztül kell intéznünk, de abban az esetben, ha úgyis a hitelt nyújtó bankhoz utaljuk a jövedelmünket, ez nem egy megugorhatatlan feladat. Ebben az esetben is érdemes megnézni, hogy az adott banknál mennyibe kerül a bankolás.

 

  • Futamidő kiválasztásától

A bank a kedvezményes kamatú hitelek esetén feltételként kikötheti, hogy például legalább 3 éves futamidővel kell felvennünk a kölcsönt, a kedvezmény megigényléséhez. Fontos tudni, hogy minél hosszabb futamidővel vesszük fel a hitelt, annál több kamatot kell visszafizetni a kölcsönt nyújtó bank felé.