Mire érdemes figyelni egy lakáshitel kiválasztásánál?

  2017. november 06.

Napjainkban az ingatlanárak az egekbe szöktek, de a lakásvásárlók kedvét ez sem szegi. Talán ez az alacsony lakáshitel kamatoknak köszönhető, melyek az elmúlt évekhez képest rekord alacsony szinten vannak. Ezért is akkora az érdeklődés a lakáshitelek iránt. Felmérések szerint 40%-kal több hitelt folyósítottak a bankok, mint az elmúlt néhány évben. A lakáshitel piacon számtalan lehetőség közül lehet választani, főleg mióta megjelentek a fogyasztóbarát lakáshitelek is.

Egy lakáshitel felvételével hosszú időre elkötelezi magát az ember, akár 10-20 évre is. Ezért fontos, hogy alaposan beleássa magát a részletekbe, kellő pontossággal nézze át a hitelintézetek ajánlatait. Ne ragadjon le annál a banknál, ahol számláját vezeti. Kérje szakember segítségét, mert nagy valószínűséggel Ő jobban átlátja a piacot, mivel naprakész, friss információkkal rendelkezik. Ha Ön úgy dönt, hogy mégse kéri szakember segítségét, érdemes elolvasnia cikkünket, melyben összegyűjtöttünk néhány fontos információt, mely a lakáshitel kiválasztásához nyújt segítséget.

 

Nagyon fontos, egy lakáshitel kiválasztásánál, hogy milyen hosszú a futamidő. Vagyis, a bankkal kötött hitelszerződésben foglalt időtartam, mely alatt köteles visszafizetni a felvett hitelt, annak minden díjával, kamatával és költségével együtt. A futamidőt meg lehet változtatni az eredeti szerződés módosításával. Az optimális futamidő kiválasztása nem könnyű, sem a túl hosszú, sem a túl rövid futamidő nem jó. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya is.

 

A hitel havi törlesztőrészlete két részből tevődik össze, az egyik a tőketörlesztés, melynek összegével folyamatosan csökken a felvett hitel tartozása. A másik a kamat és a kezelési költség fizetése. Itt fontos megjegyezni, ha az alapkamat változik, a hitelintézet is valószínűleg módosítani fogja hiteleinek kamatát. Azt az időszakot, mely során a kamat nem változhat, kamatperiódusnak nevezzük.

 

Az egyik legfontosabb tényező egy lakáshitel kiválasztásánál, hogy megfelelő legyen a kamatperiódus, mert az határozza meg, hogy mennyi időre ismert a törlesztőrészlet nagysága. Lehetőség van olyan hitelt választani, ahol éven belül 3-12 hónap alatt változhat a törlesztőrészlet, de olyan is van a piacon, ahol 3-5-10 évig, de akár a hitel lejáratáig is változatlan marad a törlesztőrészlet, mint például a fogyasztóbarát lakáshitelek esetében. A havi törlesztőrészlet változását a kamatkockázat okozza, vagyis, hogy a piaci kamatok az aktuális helyükről elmozdulnak. Minél rövidebb a kamatperiódus, annál alacsonyabb a kamat, vagyis a törlesztőrészlet is, amit havonta fizetni kell.

 

Azt csak Ön tudja eldönteni, hogy egy adott élethelyzetben melyik lenne a legmegfelelőbb lakáshitel konstrukció. Számos tényező befolyásolhatja még egy lakáshitel kiválasztását, ilyenek lehetnek például, hogy milyen hosszú futamidőt választ, mekkora összegű önerő áll rendelkezésére, milyen fedezetet tud felajánlani a banknak, mekkora a havi jövedelme, stb. Mind a rögzített, mind a változó kamatperiódusú lakáshitelek mellett, illetve ellen is számos érv szól. Ha Önnek fontos, hogy pontosan tudja mekkora havi összeget kell fizetnie törlesztőrészletre, akkor érdemes a fix kamatozású hitelek közül választania, mert annál biztos, hogy nem fog emelkedni a törlesztőrészlete. Viszont ezt a biztonságot a magasabb kamattal kell megfizetnie. Ha úgy érzi havi kiadásaiba belefér, hogy esetleg egyik hónapról a másikra emelkedik törlesztőrészlete, akkor érdemes az olcsóbb változó kamatozású hitelek közül választania. Felmérések szerint az emberek nagyjából fele-fele arányban válogatnak a két hiteltípus között.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...