Egy hitelnél fontos az optimális futamidő kiválasztása!

  2017. szeptember 07.

Az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően egyre többen vesznek fel különböző hiteleket. Könnyebben vágnak bele egy lakásvásárlásba, felújításba, illetve személyi hitelekért is egyre gyakrabban mennek az emberek a bankba. Egy hitelnél fontos az optimális futamidő kiválasztása! Az optimális futamidőt nehéz kiválasztani, ha túl hosszú az sem jó, viszont, ha túl rövid, az sem. Mindkettőnek megvannak az előnyei, és hátrányai is.

 

Egy hitelnél fontos az optimális futamidő kiválasztása!

Ha rövid futamidőt választ

Előnye, hogy hitelét kevesebb ideig kell majd fizetnie, viszont így törlesztőrészlete magasabb lesz, mintha egy hosszabb futamidőt választott volna. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy túl rövid futamidőt határoznak meg, és olyan magas lesz törlesztőrészletük, hogy nem tudják fizetni a banknak, mert egyéb kiadásaikat nem fedezi a havi bevételük.

Ezért érdemes előre költségvetést végezni, hogy mi az az összeg, amit biztonságosan, nélkülözéstől mentesen ki tud majd havonta fizetni a felvett hitelre. Ha esetleg mégis elszámolta magát, vagy pénzügyei nem úgy alakultak ahogy tervezte, megoldás lehet egy szerződésmódosítással létrehozott futamidő hosszabbítás, vagy, hogy egy hitelkiváltó hitellel kiváltja hitelét egy kedvezőbb konstrukciójú kölcsönre.


hirdetés

 

Ha hosszabb futamidőt választ

Törlesztőrészlete alacsonyabb lesz. Itt viszont a kamatszint növekedés jelenthet veszélyt, ha nem fix törlesztőrészletet választott. Ebben az esetben a havi részletfizetés a pénzpiaci mozgástól fog függni. Ha változó kamatozású hitelt vesz fel, érdemes a minél ritkábban változó (például egy 10 évig fix) kamatszintet választani.

A bankpiacon előfordulnak 10, 15, 20 évig is fix kölcsönök, ami a hitelintézetnek igen kockázatos, mert mindeközben a piac mozgásban van, így a bank könnyen ráfizethet. Ezért van az, hogy ezek a hitelek magasabb kamatokkal indulnak, mert meg kell fizetni a biztonságot, így ez a hitelnyújtónak is nyereséges lesz.

Ebben az esetben is, ugyanúgy, mint a rövid futamidő választása esetén érdemes költségvetést készíteni. Pontosan leírni a havi kiadásokat, mennyi az az pénz havonta, amit a hitel törlesztésére tud fordítani, gond nélkül. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy váratlan pénzkiesés esetén is törleszteni tudja hitelét, vagyis legyen némi megtakarítása, mert különben, ha nem fizeti a kölcsönt könnyen eladósodhat.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...