Miért jó a fix kamatozású hitel?

  2017. augusztus 16.

Hitelt venne fel? Nem tudja, hogy változó kamatozású, vagy fix kamatozású hitel mellett döntsön? Egyre többen választják a banki piacon megjelent fix kamatozású hiteleket. De Miért jó a fix kamatozású hitel? A válasz egyszerű. A törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt állandó, fix összeg. A végtörlesztésig ez az összeg nem változik. Nem változtatható sem a bank részéről, sem az adós részéről. 

 

Miért jó a fix kamatozású hitel? - Milyen fix kamatozású hitelek között választhat? 

A legtöbb banknál jelzáloghitelek esetén 3, 5, 10, 15, vagy akár 20 éves fix kamatozású hitelekkel is találkozhat. A személyi kölcsönök esetében általában fix kamatozású hitelek vannak, de előfordulhatnak 3 hó, 6 hó, 12 hó, 3 év kamatperiódusú személyi kölcsönök is, így mondhatni, hogy bővül Magyarországon az ilyen típusú hitelek piaca.
 


hirdetés

Több fajta kamatperiódusú, ezáltal kamatú konstrukcióból is választhat, amit havonta történő részletbefizetéssel tud az idő lejáratakor kiegyenlíteni. A bankok profitálása ebben a hitelkonstrukcióban a magas kamatnak köszönhető, de a fix törlesztésű hitelek között is vannak különbségek. Egyes bankoknál a kamat igen magas, viszont vannak olyan pénzintézetek is, melyek nagyon kedvező kamatot kínálnak, így mindenképpen érdemes utánajárni és a kedvezőbbet választani.

 

Ha jelzáloghitelt venne fel 15-20 évre, akkor érdemes tudni, hogy lehetősége van 3, 5, 10, 15, vagy 20 éves kamatperiódust is választani. Ha 20 évre veszi fel hitelét, és 5 évente rögzíti újra a kamatát, akkor a végtörlesztésig 4 kamatperiódusa lesz, tehát háromszor változik a törlesztőrészlet összege. Minél nagyobb a kamatperiódus annál drágább lesz a hitel kamata, mert a kockázata csökken. 

Ha stabil, és rögzített törlesztőrészletet szeretne kockázatok nélkül, akkor érdemes a fix kamatozású hitelt választania. 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...