Változó vagy fix kamatozású lakáshitel?

  2017. április 21.

Kevesen vannak ma Magyarországon, akik hitel nélkül, készpénzből tudnak lakást vásárolni. A nagy többségnek muszáj lakáshitelt igényelnie. A lakásárak emelkedtek, viszont ami számukra jó hír, hogy igen alacsonyak manapság a lakáshitel kamatok. A lakáshitelt általában hosszú távra veszi fel az ember, ezért 10-20 évre előre kell gondolkodnia. Nagy kérdés viszont, egy lakáshitel felvételénél, hogy változó vagy fix kamatozású lakáshitelt válasszon az ember.

 

Változó vagy fix kamatozású lakáshitel?

Amire érdemes odafigyelni:

  • Mekkora összegű az a törlesztőrészlet, amit minden hónapban biztosan ki tud fizetni?
  • Vannak-e más hitelek, amik havonta terhelik a családi kasszát?
  • Milyen futamidőt érdemes választani?
  • Rögzített kamatozású hitelt válasszon, vagy változó kamatozásút?
  • Jelenleg olcsó lakáshitel ajánlatok között válogathat, alacsonyak a kamatok, de ez változhat, így a törlesztőrészlet emelkedésével is számolni kell.

 


hirdetés

Egy lakáshitel felvételénél a legnagyobb dilemmát a havi törlesztőrészlet nagyságának kiválasztása okozza, vagyis azt kikalkulálni, hogyan járhat a legjobban. Nagyon fontos, hogy hosszú távban kell gondolkodni. Ilyen esetekben nem biztos, hogy mindig a legolcsóbb megoldás a legjobb.

 

Változó kamatozású lakáshitel

Lehet, hogy olcsóbbnak tűnik a változó kamatozású hitel, mert az induló törlesztőrészlet alacsony, viszont az változhat. Főleg ilyen alacsony hitelkamatoknál, mint amik jelenleg a piacon vannak, nagyobb az esély a növekedésre, mintsem a csökkenésre. Itt azt érdemes mérlegelnie, hogy egy estleges kamatnövekedés esetén is, biztonságosan tudja-e fizetni a törlesztőrészletet, nem terheli-e meg esetleg nagyon a havi kiadásokat.

 

Fix kamatozású lakáshitel

Fix kamatperiódusnál, mint az a nevéből is adódik, sem csökkenés, sem növekedés nem várható. A hitel kamata a kamatperiódus/futamidő végéig nem változik, így a törlesztőrészlet sem. Viszont így drágábbnak tűnhet a havi kiadás, mint a változó kamatozású hitelnél, de ez csak látszólagos, mert a változó kamatozású hitel kamatai emelkedhetnek. Akkor érdemes ezt választania, ha fontos szempont, a törlesztőrészlet kiszámíthatósága, a havi kiadások miatt, vagy egy esetleges váratlanul bekövetkező hirtelen kiadás miatt stb.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...