Túl sokat fizet törlesztőrészleteire? Itt a megoldás!

  2017. november 21.

Sokan vesznek fel hitelt azért, hogy céljaikat minél hamarabb elérjék. Például, hogy otthont teremtsenek maguknak, vagy felújítsák a régit, vagy megvegyék a kiszemelt autót, vagy bármi másért, amire régóta vágynak. Azt azonban fontos tudni, hogy a pár éve felvett hiteleknél, lehet, hogy ma jobb hitelkonstrukciót is találhat. Ezért is fontos, hogy évente ellenőrizze a régebbi hiteleit, mert előfordulhat, hogy egy újabb konstrukcióval jobban jár, és akár több száz ezer forintot is megtakaríthat. Ennek azért is nagy az esélye, mert sosem voltak még ilyen alacsonyak a hitelkamatok, mint napjainkban. Ha gondjai vannak hitelei törlesztéseivel, akár több hitelt is egybe tud úgy rendezni, hogy kedvezőbb lesz a kamata, és csökken a havi törlesztőrészlete. Akármilyen hitele is van, lakáshitel, személyi kölcsön, hitelkártya, stb., érdemes utána nézni, hogy talál-e a piacon kedvezőbbet.

 

Ha azon gondolkodik, hogy kiváltja hiteleit, a következőket ne hagyja figyelmen kívül! Több különböző hitel kiváltásánál fontos, hogy olyan bankot, vagy ajánlatot válasszon, hogy ne essen el a kedvezményektől. Ha több hitelt szeretne kiváltani, nem biztos, hogy egyetlen hitellel lehetséges, úgy, hogy Ön jól járjon, lehet, hogy két különböző hitel lesz a megoldás.

 


hirdetés

A lakáshitel kiváltásánál arra kell figyelni, hogy azt közvetlenül hitelkiváltási célú lakáshitellel érdemes lecserélni, mert a lakáscélú hitelek kiváltására nyújtott kölcsönök kamata lényegesen alacsonyabb, mint a más jellegű hiteleké, ezáltal a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) is kedvezőbb. Ez annyit jelent, hogy 1,5-2%-os különbség is lehet, egy lakáscélú hitel, illetve egy szabad felhasználású, vagy egyéb hitel kamatai között. Nagyobb összegű hitelek esetében, ez több millió forintos különbséget is jelenthet. Tehát a lakáscélú hitelek kiváltását érdemes külön kezelni a többi hitel kiváltásától.

 

Ha különböző típusú kisebb hiteleit szeretné egyberendezni, hogy azoknak kedvezőbb legyen a kamata, és törlesztőrészlete, akkor arra a személyi kölcsön lehet alkalmas, mert kamatszintje igen alacsony. Nagy előnye, hogy ingatlanfedezet nem szükséges hozzá, és néhány napon belül lezajlik az ügyintézés, és hozzájuthat az igényelt hitelösszeghez, ha rendelkezik a szükséges dokumentumokkal, és pozitív hitelbírálatban részesül. Ha néhány éve vette fel személyi kölcsönét, mindenképpen megéri kiváltani, mert az akkori 20%-os kamatokhoz képest, ma 8-18% közötti személyi kölcsön kamatokkal találkozhatunk. Ha személyi kölcsönéhez még egyéb kisebb hitelek is társulnak, például áruhitel, folyószámla hitel, hitelkártya akkor is megéri ezeket egybe gyúrni, mert ezek kamata napjainkban 40% körül mozog.

A személyi kölcsön akkor is jó megoldás lehet, ha a kiváltandó hitelein felül szüksége van még pénzre. Ebben az esetben a hitel egy részéből kiváltja régi hiteleit, a fennmaradó összeget pedig arra költheti, amire szeretné.

 

Ha hitelét előtörlesztené annak díja van, de ne ijedjen meg ez nem nagy költség. Ha a futamidő több, mint egy év, a hitelösszeg maximum 1%-a lehet az előtörlesztési díj. Ha a futamidő egy éven belül lejár, akkor a hitelösszeg maximum 0,5%-a lehet az előtörlesztési díj.

 

Tehát összességében elmondható, hogy bármilyen régebben felvett hitelt érdemes kiváltani, mert a hitelkamatok sokkal alacsonyabbak, mint pár éve. Ha összerendezi hiteleit egy kedvezőbbre, azzal csak jól járhat, mert egyrészt nem kell több helyre mennie befizetni, másrészt törlesztőrészlete is alacsonyabb lesz.

Ha hiteleit szeretné kiváltani néhány követelménynek meg kell felelnie. A legfontosabb, hogy ne szerepeljen a KHR (BÁR) listán aktív státuszban, valamint ne legyen tartozása a NAV felé. Mielőtt belekezdene a hitelkiváltásba, gondolja át, hogy rendelkezik-e olyan mértékű jövedelemmel, amely a hitelintézetnek elég garancia lesz arra, hogy Ön a hitelt vissza tudja majd fizetni.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...