Mennyit bukhat egy hitelkártyán?

  2017. szeptember 29.

A hitelkártya egy speciális bankkártya, amellyel a bank pénzét használja. A hitelkeretet minden esetben a hitelintézet állapítja meg, ami általában a nettó kereset 2-3-szorosa. A bank pénzét kamatmentesen használhatja a türelmi időszak végéig. A türelmi időszak általában 45 nap. Sokan azért is kedvelik a hitelkártyát, mert különböző kedvezmények is társulhatnak hozzá, ez általában 1-2, vagy akár több százalék kedvezmény a vásárlások végösszegéből, illetve egyéb kedvezmények is lehetnek.

Amit itt fontos megjegyezni, hogy egy hitelkártyát csak akkor érdemes használni, ha be tudja tartani a hitelkártya használatának szabályait, amik a következők:

  • mindig időben fizesse vissza tartozását
  • ne lépje túl a hitelkeretet
  • csak vásárlásra használja a kártyát

Ha Ön tudja magáról, hogy nem képes betartani ezeket a szabályokat, hajlamos túlköltekezni, gondban van a határidőkkel, semmiképp sem ajánlatos, hogy hitelkártyát igényeljen, mert csak ráfizetés lesz, és adósságokba veri magát. A hitelkártya a pontos, precíz ügyfeleknek való, akik tudatosan tudják azt használni.

 

Nézzük milyen szigorú szabályai vannak egy hitelkártya használatának!

  • Ha kicsúszik a határidőből, súlyosan megfizethet érte, mert a hitelkártya nagyon magas kamatokkal rendelkezik. A THM 30% fölötti.
  • Ha akár 200 Ft is hiányzik a teljes hitelkeret visszafizetéséből, akkor is a teljes összegre kell a kamatot fizetnie a visszafizetés időpontjáig.
  • A hitelkártyával történő készpénzfelvétel jóval drágább, mintha bankkártyával tenné azt, illetve a tranzakciót már a végrehajtás pillanatától kamat terheli. A bankok 2,25%-3,10%-os díjat számítanak fel.
  • Ha nem kíván hitelkártyát használni, ne fogadja el csak azért, mert egy termékhez ajánlották, ugyanis a nem aktivált hitelkártya esetén is felmerülhetnek költségek, mint például a kártya díja, vagy a számlafizetési díj.

 

Jól gondolja át a fent leírtakat, mert ha úgy érzi, hogy Ön nem képes betartani ezeket a szabályokat a hitelkártyával kapcsolatban, jobb, ha nem tart rá igényt, mert szinte biztos, hogy ráfizetés lesz. Inkább gazdálkodjon annyi pénzből, amennyi a rendelkezésére áll. Ha esetleg úgy érzi, hogy nehezen tud kijönni havi fizetéséből, érdemes költségvetést készítenie, pontosan feljegyezni, hogy mire, mennyit költ, így láthatja, hogy milyen felesleges kiadásai vannak, amelyekből talán le tud picit faragni.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...