Mi a különbség a bankkártya, és a hitelkártya között?

  2017. július 11.

A bankkártya és a hitelkártya némileg hasonlít egymásra. De mi a különbség a bankkártya, és a hitelkártya között? Most megtudhatja! A bankkártya egy szabványos méretű információ-hordozó műanyag plasztik lap. Egy olyan készpénzfizetést helyettesítő eszköz, amelyet a bank adhat a nála számlát vezető ügyfeleinek. A kártya fedezetéül, a kártyán levő pénzösszeg szolgál. A bankkártya mindig a kibocsátó bank tulajdona, a használatára jogosult pedig a kártya birtokosa. A 90-es években kezdett elterjedni, ami a számítástechnika fejlődéséhez kapcsolható. A kártyához kapcsolódnak a tulajdonos személyes adatai, illetve egy titkos PIN-kód, a kártya használatakor ezekkel tudják azonosítani a tulajdonost. A bankkártyával vásárolhat, személyesen, és online is; készpénzt vehet fel ATM-ből; illetve egyéb ügyek intézésére is alkalmas. 

A hitelkártya tulajdonképpen egy speciális bankkártya, amellyel nem saját pénzét, hanem a bank pénzét használja. A hitelkeretet minden esetben a bank állapítja meg, ami a nettó kereset 2-3-szorosa. A bank pénzét kamatmentesen használhatja 45 napig, azaz a türelmi időszak végéig. A hitelkártyához különböző kedvezmények is társulhatnak, ez általában 1-2, vagy akár több százalék kedvezmény a vásárlások végösszegéből, illetve egyéb kedvezmények. Ha betartja a hitelkártya használatának szabályait, vagyis, hogy mindig időben visszafizeti tartozását, nem lépi túl a hitelkeretet, és csak vásárlásra használja, csak nyerhet vele.

 

Mi a különbség a bankkártya, és a hitelkártya között?

Az alapvető különbség a két kártya között:

  • A bankkártya bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénzösszeg, vagyis a számla egyenlege szolgál. Tehát, addig tudja használni, míg van pénz a számláján. Alkalmas vásárlásra, készpénz felvételre, egyéb ügyintézésre.
  • A hitelkártyához nem szükséges külön bankszámla. Mivel a bank által rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használja, nem kell pénzt elhelyezni a bankszámláján. A hitelkártyát a hitelkeret erejéig tudja használni vásárlásra.

 


hirdetés

Melyiket érdemes választani?

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Először is fel kell mérnie a pénzhasználati szokásait. Elegendő-e a havonta a rendelkezésére álló összeg, vagy sem. Ha úgy érzi, hogy jól ki tud jönni egy havi pénzéből, inkább a sima bankkártyát érdemes választania.

Ha viszont ez kevésnek bizonyul, elfogy hó végére a pénze, és jól jönne egy kis pénzügyi segítség, amit következő hónapban vissza is tud fizetni, vagy váratlan kiadás esetén is jól jöhet egy kis pénz, vagy a bankkártya mellé, mint biztonságos pénzforrás, akkor érdemes elgondolkodnia a hitelkártyán. A hitelkártya használata teljesen egyéntől függ, hogy kinek mennyire éri meg, vagy mennyire nem. Mindenesetre jól gondolja át a hitelkártya használatát, mert ha nem fizeti vissza időben a bank pénzét, vagy túllépi a hitelkeretet, vagy esetleg pénz vesz fel hitelkártyájával, szó szerint súlyosan megfizethet érte. Csak abban az esetben érdemes hitelkártyát választani, ha azt jól tudja használni.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...