Mi a teendő, ha eltűnik bankkártyája?

  2017. július 07.

Elég kellemetlen dolog, ha eltűnik egy bankkártya, de sajnos bármikor előfordulhat. Megeshet, hogy elhagyja az ember, vagy beszippantja a bankautomata, vagy a legrosszabb esetben ellopják. Ennél már csak az lehet kellemetlenebb, ha ez egy másik városban, vagy esetleg külföldön történik. Mi a teendő, ha eltűnik bankkártyája? Hogy minél kevesebb anyagi kár érje, nagyon fontos, hogy amint észreveszi a kártya eltűnését azonnal tiltsa le.

 

Mi a teendő, ha eltűnik bankkártyája?

Bejelentés a banknak - éjjel - nappal hívható információs telefonszám

A törvény értelmében minden kártyakibocsátó bank köteles kártyaletiltásra 24 órán keresztül belföldről és külföldről hívható direkt számot üzemeltetni. Általában ez a két telefonszám nem azonos. Mindkét számot érdemes felírni és magánál tartani. Ha nincs ilyen telefonszáma a banknak, vagy van, de nem elérhető, akkor a kárt mindenképpen nekik kell viselniük.

A törvény arról is rendelkezik, hogy a bankkártya letiltása utáni károkat mindenképpen a banknak kell viselnie. Ezért nagyon fontos, hogy amint észrevette, hogy kártyája eltűnt azonnal értesítse a bankot, és tiltsa le kártyáját!

A letiltáshoz szükséges adatok:

  • a kártya száma
  • a kártya lejárata
  • a kártyahasználat fedezetéül szolgáló bankszámla száma

Ha a bejelentő ezeket az adatokat nem tudja, akkor rendszerint kártyabirtokos egyéb azonosító adatai segítségével intézkednek a kártya letiltásáról, de ez nehézkesebb.

A kártya letiltását adatok alapján bárki kérheti, nem szükséges személyesen intézkedni. A bankkártya letiltása visszavonhatatlan, utána új bankkártyát kell igényelni.

 

Bankon kívüli letiltás

Kevesen tudják, hogy nem csak a bankban lehet letiltani a kártyát, ezért ha nincs meg a bank telefonszáma, akkor a kártya kártyatársaságát (VISA, MasterCard) képviselő bármelyik másik bankfiókban is letilthatja a kártyáját, de ehhez a kártya számát is tudnia kell. Ez külföldről, és belföldről egyaránt elérhető.

Illetve a MasterCard és a Visa saját telefonos ügyfélszolgálatokat is üzemeltet, ahol szintén letiltható a bankkártya.

 


hirdetés

Bűncselekmény esetén a rendőrség is bevonható

Ha bűncselekmény áldozata lett a bankkártya, mindenképpen be kell jelenteni a rendőrségen is. De csak és kizárólag a kártya letiltása után.

 

SMS szolgáltatás

A bankkártya eltűnése esetén ez nagyon hasznos szolgáltatás. Érdemes alacsony tranzakciós értékhatárra levinni az SMS szolgáltatást, mert a tolvajok általában először kisebb összeggel próbálkoznak.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...