Praktikák bankszámlanyitáshoz

  2017. május 24.

Manapság mind a bankszámla, mind a hozzá kapcsolódó bankkártya kényelmünket szolgálja. Ma már el sem tudjuk nélkülük képzelni életünket. Szinte minden felnőtt korú ember rendelkezik bankszámlával. A bankszámla nyitása nagyon egyszerű dolog, de, hogy biztosan ne ütközzön akadályokba, összegyűjtöttünk néhány praktikát bankszámlanyitáshoz.

 

Praktikák bankszámlanyitáshoz

Bankválasztás

Szerencsére a mai világban nem kell végigjárnia személyesen az összes bankot ahhoz, hogy megtalálja a legmegfelelőbbet. Interneten kiválóan tud tájékozódni, válogatni. Amit mindenképpen figyelembe kell vennie, hogy a bankfiók az otthona közelében legyen. Vagy, ha az nem is, egy ATM mindenképpen, ahol pénzt tud felvenni.

 

Időpont

Hogy elkerülje a hosszas várakozást, nézze meg az ügyélforgalmi időszakokat az Önhöz legközelebb eső bankfiókba, vagy foglaljon előre időpontot. Ezt megteheti interneten, vagy telefonon.

 

Számlacsomag

Mielőtt befáradna a bankfiókba interneten válassza ki a legmegfelelőbb számlacsomagot. Erre azért van szükség, mert a bankfiókban nem biztos, hogy nyugodtan végig tudja gondolni számlahasználati szokásait, illetve esetleg családtagjaival egyeztetni azt. Ha jól választ, akár több ezer forintot is spórolhat bankszámláján. 

Amire oda kell még figyelnie a számlacsomag kiválasztásánál, hogy számos induló kedvezménnyel kecsegtetnek a bankok. Ezek általában fél-egy évre szólnak. Érdemes az azt követő időszakot is figyelembe vennie, mert elképzelhető, hogy rosszabbul jár, mintha a bankszámlanyitáskor a picit drágább számlacsomagot választotta volna.

 

Bankkártya

A legtöbb ember bankkártyát is igényel a bankszámlához. Érdemes utánajárnia, hogy milyen bankkártyára van Önnek szüksége. A dombornyomott kártyák költségesebbek, mint a nem dombornyomottak. Tájékozódjon előre, hogy az Ön kártyahasználati szokásai melyiket kívánják meg. Ha esetleg egy számlához több kártyát is igényelnek, annak milyen költségei vannak. Megéri-e két kártyát fenntartani.

 

Dokumentumok

Mindenképpen vigye magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját. Ha otthon kiválasztotta a megfelelő számlacsomagot, nézze meg, hogy esetleg nem szükséges-e hozzá egyéb dokumentum. Például a csoportos beszedési megbízáshoz szüksége lehet az előző negyedéves számlakivonataira a jelenlegi bankjától, vagy vigye magával azokat a számláit, melyeket csoportos beszedéssel kíván fizetni.

Bankkártya igénylése esetén, köthet külföldi utasbiztosítást. Ezt nyilván akkor éri meg, ha Ön sokat utazik külföldre. Ennek is előzetesen utána tud nézni az interneten. Ennek megkötéséhez szüksége lehet az útlevelére, vagy legalább az útlevélszámára.

 

Átutalás

Ha bizonyos kötelezettséget vállal, például, hogy havi rendszerességgel, a választott bankhoz utal egy bizonyos összeget, szükséges lehet a kedvezményezett bankszámlaszáma.

 

Szolgáltatások

Erről mindenképpen tájékozódjon előzetesen, mert a segítőkész banki ügyintéző, nyilván valóan megpróbál majd mindenféle szolgáltatást rásózni Önre, amire valószínűleg nincs is szüksége. Ezért nem árt, ha ezekkel tisztában van, és csak azokat kéri, amire valóban szüksége is lesz. Ilyenek például az internetbank, mobilbank, SMS-szolgáltatások stb. Ezek azok a szolgáltatások, amelyek nagymértékben megnövelhetik bankszámlaköltségeit.

 

Napi limit

Vagyis, hogy a bankkártyával egy nap mennyi tranzakció vehető igénybe, illetve, hogy mekkora lehet a bankkártyával felvehető napi maximális összeghatár. Érdemes ezt is előre átgondolni, családtagjaival egyeztetni, megbeszélni milyen pénzhasználati szokásaik vannak. Itt azért nem árt a biztonságra is gondolni, ha esetleg illetéktelenek kezébe kerül a kártya. Próbálja megtalálni az optimális limitet. Tehát nem érdemes túl magas limitet sem adni, mert pórul járhat, viszont túl alacsonyat sem, mert így pedig kellemetlen helyzetbe kerülhet. Természetesen ezek a limitek a későbbiekben módosíthatók.


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...