Miért fontos, hogy bankkártyáján napi limitet állítson be?

  2017. július 26.

Manapság el se tudjuk képzelni életünket bankkártya nélkül. Használata hozzátartozik mindennapjainkhoz. A legtöbbet talán vásárlásra használjuk, fizetőeszközként a mindennapi bevásárlásnál. Persze más jellegű vásárlásokra is alkalmas, amikor például egy nagyobb összegű dolgot szeretnénk vele kifizetni. Ha egy drágább dolgot vásárol bankkártyájával, nagyon fontos, hogy ellenőrizze milyen napi limitet állított be, nehogy kellemetlenségek érjék. Hogy mi is a napi limit, miért fontos, hogy bankkártyáján napi limitet állítson be, hogyan tudja beállítani, illetve megváltoztatni, cikkünk további részében elolvashatja.

 

A bankkártyán levő limit két dolgot jelent. Az egyik az egy nap igénybe vehető tranzakciók száma, a másik a bankkártyával történő napi maximálisan felvehető összeghatár. A bankok hirdetményei általában tartalmazzák a bankkártyákhoz tartozó limit összegeket és az igénybe vehető tranzakciók számát. Ha az ügyfél, vagyis Ön igényt tart rá, kérésére a bank eltérhet az általános limittől, de csak a hirdetményben meghatározott korlátok közt.

 

A napi limit meghatározása kényes kérdés, nehéz megállapítani, hogy mekkora az az optimális összeghatár, ami még nem túl magas, és nem is túl alacsony. Ezt érdemes jól átgondolni, pénzhasználati szokásaihoz alakítani, illetve esetleg családtagjaival is egyeztetni. Itt azért nem árt a biztonságra is gondolni, ha esetleg illetéktelenek kezébe kerül a kártya. Ez esetben ha túl magas a napi limit, és Ön visszaélés áldozata lett, kártyájáról egy magasabb összeget is le tudnak emelni. Ha viszont túl alacsony a limit, és Ön egy nagyobb összegű dolgot szeretne megvásárolni, a kártyán beállított limit miatt, nem fogja tudni megtenni. Tehát nem érdemes túl magas limitet sem beállítani, mert pórul járhat, viszont túl alacsonyat sem, mert így pedig kellemetlen helyzetbe kerülhet.

 

Szerencsére erre is van megoldás! Számos pénzintézetnél már Ön is meg tudja változtatni a napi limitet telebankon, internetbankon keresztül, akár mobiltelefonjáról is. Sőt arra is lehetősége van, hogy a megváltoztatott limithez időkorlátot rendeljen. Ha például tudja, hogy egy nagyobb összegű vásárlást szeretne lebonyolítani, akkor lehet ez hasznos. Ami nagyon fontos, hogy ilyenkor érdemes a 24 órás érvényességi időt választani, mert ennek lejártával, a limit visszaáll az eredeti összeghatárra. Nézzünk egy példát! Ha Önnek a bankkártyás vásárlási limitje 100.000 forint, és Ön azt felemeli 24 órás érvényességi idővel 500.000 forintra, akkor Ön aznap ennyi összegben költhet bankkártyájáról, viszont ennek lejártával, visszaáll az eredeti 100.000 forintos limitre.


hirdetés

 

A telebank a bank telefonos ügyfélszolgálata, amely segítségével tudnak az ügyfelek bankszámla műveleteket kezdeményezni, illetve általános tájékoztatást és egyéb szolgáltatásokat igénybe venni. Mielőtt bármilyen műveletet végre lehetne hajtani a telebankon keresztül, kivétel nélkül, minden esetben először keresztül kell menni a bank igazoltatási rendszerén, ahol a titkos telebankos PIN-kódon kívül még akár személyes adatokra is rákérdezhetnek. Nem árt, ha tudja, hogy a telebankon keresztüli intézkedés drágább, mint az interneten történő ügyintézés.

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...