Hogyan használja biztonságosan bankkártyáját?

  2017. július 19.

Bankkártya nélkül el sem lehet képzelni mindennapjainkat. Nagyban megkönnyíti életünket, de nem árt, ha óvatosak vagyunk használatakor. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy hogyan használja biztonságosan bankkártyáját. Óvatosan kell bánni a bankkártyával, mert előnye egyben hátrány is lehet, mivel mindig rendelkezésére áll a rajta levő pénz, ami vásárlásra ösztönözheti. Így esetleg olyan dolgokat is megvásárol, amit nem is tervezett. Mivel az egyetlen ingyenes tranzakció a bankkártyán a vásárlás, ezt érdemes a legjobban kihasználni. Ez azért is lehet jó, mert így kevesebb készpénzt kell magánál tartania.

 

Hogyan használja biztonságosan bankkártyáját? - Amire figyelni kell

 • Ha átvette bankkártyáját, ellenőrizze, hogy biztosan az Ön nevére szól, és azonnal írja alá. Egy esetleges visszaélés során az aláírásnak fontos szerepe lehet.
 • Amennyiben bankkártyával fizet, vagy készpénzt vesz fel, szüksége van egy négyjegyű titkos személyazonosító számra, vagyis a PIN-kódra. A PIN-kódját külön levélben, nem a kártyával egy küldeményben kapja. Lehetőleg titkos PIN-kódját ne árulja el másnak, saját érdekében. Ami még fontos semmiképpen se írja a kártyára, és ne tárolja azzal egy helyen. Ha lehet, inkább jegyezze meg, az a legbiztonságosabb.
 • Bankkártyás fizetéskor, figyeljen, hogy a kártya ne kerüljön ki a látóköréből, hogy esetleg a kártya adatait lemásolják. Lehetőleg egy terminálon olvassák le a kártyát. Mindig ellenőrizze a vásárlás végösszegét, és a számlát, illetve a pénzfelvétel bizonylatát, a következő számlakivonat kézhezvételéig őrizze meg, és hasonlítsa össze a bankszámlakivonattal.
 • Fokozottabban figyeljen a kártyára olyan elfogadóhelyeken, ahol nagyobb a visszaélés, és a manipuláció valószínűsége, például egy éjszakai szórakozóhelyeken.
 • Fizetéskor elkérhetik személyi igazolványát is, ettől ne ijedjen meg, ez az Ön biztonságát szolgálja, az elfogadóhely így ellenőrzi, hogy a kártyát a jogos tulajdonosa használja-e.
 • Kártyáját ne adja kölcsön senkinek.
 • Fizetés után kártyáját gondosan rakja el.
 • ATM-ből való készpénzfelvétel után ne felejtse kártyáját az automatában.
 • Ha esetleg nem sikerül kártyájával fizetni, ne hagyja ott kártyáját a boltban fizetségképpen.
 • Érdemes napi limitet beállítani kártyáján, az esetleges visszaélések miatt.
 • A bankkártya hátoldalán található egy mágnescsík, ami a fontos információkat tartalmazza. Ez nagyon érzékeny az erős elektromos, mágneses és hőhatásokra, ezért kártyáját tartsa távol televíziótól, rádiótól, hangfalaktól, mágneskulcstól, mágneszáras táskától és pénztári pultoktól, valamint óvja az erős hőhatástól és a napsütéstől.
 • Számlakivonatát mindig gondosan ellenőrizze le, és ha olyan terhelést lát a számlán, amit nem Ön hajtott végre, azonnal jelezze.
 • Soha ne hagyja bankkártyáját gépkocsiban, illetve őrizetlenül nyilvános helyen.
 • Ha több bankkártyával rendelkezik, csak azt a bankkártyát tartsa magánál, amelyet a mindennapokban használ. Ha esetleg van olyan bankkártyája is, melyen egy nagyobb összeg van, és nem használja, érdemes olyan helyen tartani, ami biztonságos, de eltűnését azonnal észleli.
 • Ha interneten vásárol bankkártyájával, csak megbízhatónak tűnő weboldalon fizessen vele. Telefonon, vagy interneten történő megrendelés esetén figyelmesen járjon el a vásárlás folyamán, mivel kártyája adataival visszaélhetnek. Internetes vásárlás során soha nem kérhetik PIN-kódját, ezért soha ne adja meg.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...