Hogyan használja helyesen, biztonságosan az ATM-et?

  2017. július 07.

Napjainkban a bankkártya nagyon népszerű és nélkülözhetetlen, hozzátartozik mindennapjainkhoz. Számos területen megkönnyíti életünket. Nem árt, ha használatával tisztában van, hogy ne érje meglepetés például készpénzfelvétel közben. De, hogyan használja helyesen, biztonságosan az ATM-et? Összegyűjtöttünk néhány fontos dolgot, ami hasznos lehet ezzel kapcsolatban. Ha pénzt vesz fel ATM-ből, legyen nagyon körültekintő, mert számos visszaélés történt már sajnos.

 

Hogyan használja helyesen, biztonságosan az ATM-et?

Szokatlan dolog

Mielőtt elkezdené használni az ATM-et győződjön meg róla, hogy nem lát-e bármi szokatlan dolgot rajta, esetleg rongálás nyomát, oda nem illő tárgyat, hibaüzenetet a képernyőn, stb. Ha bármi szokatlant tapasztal, jelentse a bankfiókban, vagy ha az már nincs nyitva, biztosan található az ATM-en egy telefonszám, amit ezzel kapcsolatban hívni lehet, de semmi esetre se használja.

 

Gyanúsan viselkedő személy

Mielőtt elkezdené használni a bankautomatát, nézzen körül, hogy nem lát-e gyanúsan viselkedő személyt a közelben, vagy nem áll-e valaki túl közel Önhöz. Ha Ön is diszkrét távolságot tart, mikor arra vár, hogy az Ön előtt álló elvégezze a tranzakciót, példát mutat másoknak.

 

PIN-kód

Figyeljen rá, hogy úgy álljon az automatánál, hogy ne láthassák PIN-kódját, illetve, hogy mennyi pénzt vesz fel. Kezével próbálja eltakarni a billentyűzetet, mikor beüti a kódot.

 

Segítőkész idegen

Ha valamiféle fennakadás történik az automatánál, vagy esetleg a kártyáját nem adta ki a gép, legyen nagyon óvatos, ha egy idegen próbál Önnek segíteni. Akkor is gyanakodjon, ha a bank munkatársának adja ki magát. Semmi esetre se adja ki kezéből bankkártyáját, és ne árulja el a PIN-kódját.

 

Biztonságos telefonálás

Ha bármi problémát észlel, Ön hívja fel a bankfiókot, ne hagyja, hogy egy ismeretlen Ön helyett telefonáljon, mert nem tudja ellenőrizni, milyen számot hívott, és ki van a vonal túloldalán, ezáltal könnyen illetéktelenek számára adhat ki bizalmas adatokat.

Probléma esetén ne hagyja el a helyszínt, még onnan hívja fel az ügyintézőt és kérjen segítséget. Ilyen esetekben az ügyintézők soha nem kérnek PIN-kódot, ha valaki a vonal túlsó végén ezt kéri Öntől, biztos, hogy nem jó számot hívott.

 

Tranzakció után

Miután befejezte a tranzakciót azonnal tegye el a kártyáját, és a felvett pénzt. Ha szeretné megszámolni, azt egy biztonságos helyen tegye. A bizonylatot se felejtse el magával vinni, soha ne hagyja az ATM-nél.

 

 

 


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...