Bankkártya vagy hitelkártya?

  2021. április 30.

Sokan bankkártyának hívják a hitelkártyát helytelenül, nem szabad összekeverni a kettőt. Miben különbözik a bankkártya és a hitelkártya? Leginkább a használatukban, mindkettőre más szabályok vonatkoznak. Érdemes a szabályokat betartani, mert ezek elmulasztása esetén sok pénzt bukhatunk. De vajon bankkártya vagy hitelkártya? Melyik lehet kedvezőbb? Ez nagyban függ attól, hogy mire használjuk a kártyát.

 

A bankkártyát a folyószámla mellé kaphatjuk, ha kérjük. Nem sokan tudják, de nem kötelező bankkártyát kérni a bankszámlához. A bankkártyával készpénzt vehetünk fel, fizethetünk vele vásárláskor. A bankkártyán annyi pénz van, amennyit ráteszünk a számlánkra, és csak addig tudjuk használni, amíg az egyenlegünk el nem éri a 0 Ft-ot. Ez azért jó, mert így nem tudunk vele adóságot felhalmozni. A bankkártya használatához kapcsolódhatnak kedvezmények, amennyiben cserébe bizonyos feltételeket teljesítünk a bank számára. A bankkártyára olyan szigorú szabályrendszer nem vonatkozik, mit a hitelkártyára, ezért könnyebb is vele bánni. Itt pár ezer forintnál többet nem bukhatunk. A készpénzfelvételi limitet kell betartani, mert ez lehet drága, illetve, ha túl sok SMS értesítőt kérünk a kártya használata során.

 

A hitelkártya esetében nem olyan egyértelmű, mint a bankkártyánál, hogy automatikusan kérjük a bankszámlához. Sőt a hitelkártyához nem szükséges külön bankszámla. A hitelkártya hitelkeretét a pénzintézet állapítja meg, aminek összegét a jövedelmünk és a hitelképességünk határoz meg. A hitelkártyán nem kell egyenlegnek lenni, mint a bankkártyán, úgy is vásárolhatunk vele, hogy 0 Ft van rajta. Persze ez nem azt jelenti, hogy a végtelenségig, hanem csak a hitelkeret erejéig.

Alapvetően a bank nem számít fel kamatot a hitelkártya használatért, csak abban az esetben történik ez meg, ha az előírásoknak nem megfelelően használjuk a kártyát. A hitelkártyával nem szabad készpénzt felvenni, nem lehet túllépni a visszafizetés időintervallumát, vagy a hitelkeretet. A kamat mértéke a bank szabályrendszerétől függ. Ha jól használjuk a hitelkártyáját, évente akár több tízezer forintot is megtakaríthatunk. A hitelkártyával megéri vásárolni, hiszen a vásárlások után pénzvisszafizetést kaphatunk a banktól. Ez általában a vásárlás 1-2%-a, partner cégeknél ez magasabb is lehet, akár 4-10%.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...