Hogyan lehet csökkenteni a bankkártyás visszaéléseket?

  2020. március 03.

Sajnos sokszor lehet hallani, hogy visszaéltek valakinek a bankkártyájával, bankszámlájával. Ez annyit jelent, hogy a bankkártya, bankszámla tulajdonosának adatai felhasználásával mások hozzáférhetnek a pénzhez. Mind a bankok, mind a kártyatársaságok igyekeznek elkerülni, hogy ilyen esetek megtörténjenek, de Ön is sokat tehet az ügy érdekében. Hogyan lehet csökkenteni a bankkártyás visszaéléseket? Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel elkerülheti a komolyabb anyagi veszteséget.

 


hirdetés

Hogyan lehet csökkenteni a bankkártyás visszaéléseket?

  • Adatok: Soha ne adja meg bankszámlája, bankkártyája adataid egy e-mailes érdeklődésre, felugró weboldalra, vagy SMS-ben érkező kérdésre, még akkor sem, ha a weboldal kialakítása hasonlít bankja, vagy éppen egy hatóság oldalára. A csalók rendszeresen megpróbálják leutánozni egy létező szolgáltató, hatóság weboldalát és annak nevében kérnek el személyes adatokat. Ilyen esetekben érdemes egyeztetni az adott szolgáltatóval, hatósággal, vagy a bankkal, hogy tényleg ők kérik-e az adatokat. Amennyiben Ön kezdeményezett fizetést bankkártyájával az interneten, a tranzakció jóváhagyása előtt mindenképpen olvassa el az apró betűs részeket.
  • PIN kód: Ne tárolja egy helyen a bankkártyáját és a hozzá tartozó PIN kódot. Ha ellopják, vagy elveszíti a kártyát, akkor a PIN kód ismerete nélkül nagyobb összeget nehéz gyorsan leemelni a számláról. Más a helyzet akkor, ha a bankkártyához tartozó PIN kód is eltűnt. Ebben az esetben, akár egy automatából is könnyen felvehetnek több pénzt is. Ha nem tudja megjegyezni a kódot, akkor biztonságos helyen tartsa, távol a kártyától. A legtöbb bank már lehetőséget biztosít a PIN kód módosítására, így lecserélheti a bonyolult számsort egy könnyebben megjegyezhetőre.
  • Eltűnik a kártya, gyanús tranzakció: Ha nem találja bankkártyáját, akkor minél előbb jelezni kell a bank felé azt. Amennyiben olyan átutalást, vásárlást tapasztal a számláján, amelyet nem Ön kezdeményezett, azonnal vegye fel a kapcsolatot a számlavezető bankkal. A bejelentést követően a bank kivizsgálja a lehetséges visszaélést, addig pedig korlátozhatja a bankkártyája, bankszámlája használatát.
  • Értesítés a bankszámla, bankkártya használatáról: Hasznos lehet értesítést kérni a bankszámla, bankkártya használatáról. Ezzel azonnal megtudhatja, ha illetéktelenek hozzáférnének a pénzéhez. Sőt az elutasított tranzakciókról is kaphat értesítést, így azt is megtudhatja, ha valaki csak megpróbálta használni a kártyát. Az értesítéseket kérheti SMS-ben, vagy a mobilalkalmazásra. Az üzeneteknek díja van, tájékozódjon előre ezekről, hogy olyan bankot válasszon, ahol kedvező áron van ez a szolgáltatás, vagy esetleg ingyenes.
  • Átutalási és bankkártya limitek: Korlátozhatja a bankkártyával egy összegben felvehető, elvásárolható összeget, sőt azt is, hogy napon belül hányszor legyen használható a kártya. Az online vásárlások egyre biztonságosabbak, sok esetben külön üzenetben kapott kód megadása is szükséges a tranzakció jóváhagyásához. Az online vásárlási limit is szabályozható, ha gyakran vásárol az interneten, érdemes beállítani ezt is.
  • A bankok is vizsgálják a gyanús tranzakciókat: Általában a pénzintézetek is folyamatosan vizsgálják a hozzájuk beékező tranzakciókat. Ha gyanús, szokatlan kártyahasználatra bukkannak, akkor felveszik a kapcsolatot a számlatulajdonossal. Ha a bank gyanús tranzakciót észlel, megpróbálja felhívni a számlatulajdonost egyeztetés céljából. Amennyiben az egyeztetés során mindent rendben találnak, akkor nem történik semmi. Viszont visszaélés esetén a bank azonnal letiltja a kártyát, így azzal vásárolni, pénzt felvenni már nem lehet a továbbiakban. Ha nem éri el a bank a számlatulajdonost, korlátozhatja a bankkártya használatát. Éppen ezért érdemes a szokásostól eltérő kártyahasználatról előre szólni a banknak.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...