Mennyibe kerül egy bankszámla?

  2017. június 08.

Egy megfelelő bankszámla kiválasztása előtt több dolgot is mérlegelnünk kell. Először is a saját bankolási szokásainkat kell felmérnünk, hogy ki tudjuk választani milyen típusú számlacsomag számunkra a legkedvezőbb. Ez vonatkozik arra, hogy pénzügyeinket személyesen, vagy elektronikus úton szeretnénk-e intézni, illetve, hogy bankszámlánkhoz igényelünk-e bankkártyát is, aminek számos előnye van. Ha például nincs nálunk készpénz, a bankkártyánk segítségével is fizethetünk könnyedén, mely egyes kártyák esetében csak egy érintés a terminálon a chip leolvasásával. Az elektronikus ügyintézési formának olcsóbb a díja, emiatt érdemes előre tájékozódni a konstrukciók feltételeiről. De milyen díjakra számíthat bankszámlanyitáskor? Mutatjuk!

 

Mennyibe kerül egy bankszámla?

Bankszámla díja

A banknak fizetnünk kell azért, hogy nyilvántartja pénzünket. Ez általában havi díjjal törénik, de vannak éves díjú bakszámlák is. Ha nem is használjuk a bankszámlánkat, akkor is felszámításra kerül a havi/évi számlavezetési díj. Általában az ára 70 Ft/hó-tól érhető el, a választott csomagtól függően 250 Ft-ig. Vannak esetek amikor ingyenes a számlavezetési díj, mint például a diákok esetében, vagy ha több szolgáltatást veszünk igénybe, esetleg ha ugyanerre a bankszámlára érkezik a havi jövedelmünk, stb. 

 

Utalás, készpénzfelvétel, és bankkártyahasználat díja

Eseti költségekkel is számolnunk kell, például átutaláskor, készpénzfelvételkor, bankkártyaigényléskor, stb. Amennyiben bankkártyát is igénybe vennénk a bankszámlánkhoz, annak éves díja 1-10 ezer forint is lehet. A kiemelkedő árak mellé többnyire több szolgáltatás is tartozik.

Banki átutalásnak nevezzük azt, ha az egyik bankban levő bankszámláról eljuttatjuk egy másik banknál lévő számlára a pénzt. Díja egy minimum és egy maximum ár közé van beszorítva, ami általában az átutalni kívánt összeg 0,2%-a. 

A készpénzfelvétel akár több ezer forintunkba is kerülhet, ha nem megfelelően használjuk az ATM-et. A számlavezető bankunk saját autómatájából olcsóbb pénzt felvennünk, mint más bankfiókéból. A készpénzfelvételi díjak minden számlacsomag esetén eltérőek, például van olyan számlacsomag is, amiben pár alkalommal ingyenesen vehetünk fel pénzt az automatából. 

 

Egyéb díjak

A bankok extra költséget számolhatnak fel a postai számlaértesítőkért (elektronikusan értesítő ingyenes), illetve a számlaműveletekért is elkérhetnek egy minimális összeget, valamint az internetbank használatáért is levonhatnak tőlünk pénzt. Az SMS értesítőkért is fizetnünk kell (bankkártyás fizetés, utalás, egyéb számlamozgás), ezért érdemes csak a biztonsági funkciókra szorítkoznunk, mert ezek igen csak megdobhatják a számlaköltségeinket. 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...