Fizessen mobiljával, mindössze egy érintéssel!

2017-11-29

Magyarországon elérhetővé vált az egy érintéssel történő fizetés, ami hozzájárul a hazai készpénzmentes tranzakciók fejlődéséhez. A fizetés nagyon egyszerű, mindössze csak hozzá kell érinteni a telefonunkat a terminálhoz, és már meg is történt a tranzakció. Nem kell többet pénztárcát keresni, vagy a bankkártya után nyúlni! Most már még egyszerűbben kifizetheti a vásárolni kívánt termékeit! Már egyre több banknál elérhető a mobilfizetés.


De vajon miért fog ez a fizetési forma egyre népszerűbbé válni?

Gondoljon csak bele. Ugye mindig Önnél van a mobiltelefonja? Most már a telefonját is használhatja fizetési módként, amely biztonságos, gyors és kényelmes fizetést biztosít, amennyiben a mobiltelefont hozzáérinti az egyérintéses terminálhoz. Bankkártyáját otthon felejtette? Semmi baj! Mobilfizetéshez nem szükséges a bankkártya sem, így egész nyugodtan otthon hagyhatja.

 

Mik az előnyei?

Előnyei között szerepel, hogy szinte bármilyen vásárlási és fizetési feladatot megoldhatunk mobiltelefon segítségével. Egyértelműen a digitális és a vásárlási fejlődés által jött létre ez a fajta fizetési mód, amely megkönnyíti a vásárlást. Ma már egyre több tranzakció fut le telefonon, telefonalkalmazáson keresztül. Például már telefonszámlánk kifizetése mellett, internetes portálokon telefon applikációkon keresztül is vásárolhatunk telefonunk segítségével. A mobiltelefonunkba digitalizált kártyával szinte bárhol fizethetünk, beleértve a közüzemi számlák kifizetését, a bolti vásárlásokat és több egyéb dolog mellett, online mobilfizetésre is használhatjuk.


Mennyire biztonságos?

A mobiltelefonnal történő fizetés nagyon egyszerű. Úgy működik, mint az egy érintéssel is működő bankkártyák (paypass) és ugyanolyan biztonságos is. Érdemes tudni, hogy az okostelefon nem tárol fizikai kártyaadatokat, a kártyánkon lévő kártyaszám helyett, egy virtuális kártyaszámmal történik a fizetési művelet. A SIM-kártyán elhelyezett speciális chip tárolja bankkártyánk adatait, így a személyes és a tranzakciók során keletkező adatok teljes biztonságban vannak. Amennyiben rendellenes kártyahasználatot észlelünk, az ismert módon letilthatjuk a bankkártyát a bankunknál. Ha ellopták a telefonunkat, akkor a letiltásáért fel kell keresnünk a mobilszolgáltatónk ügyfélszolgálatát, ahol azonnal zárolják alkalmazásunkat, valamint fel kell hívni bankfiókot is, hogy a bankkártyánk mihamarabb letiltásra kerüljön.


Internetes vásárlások

Ma már a telefonunk nagyon sok időt és energiát spórolhat meg számunkra, ha például telefonon keresztül fizetjük ki a számláinkat. Gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a csekkbefizetést, ha a mobiltelefonunkon keresztül végezzük el a műveletet. Elegendő hozzá, hogy letöltsük az iCsekk alkalmazást és a postai csekken lévő QR kód lefotózásával már be is fizethetjük számlánkat.


hirdetés

Webáruházon keresztül vásárolna?  Telefonnal ez is egyszerű! Nem kell mást tennünk a fizetés elindításához, mint hogy megadjuk a telefonszámunkat és a tranzakció a mobilunkon már létre is jöhet.

Vásárolhatunk vele Magyarországon és külföldön is egyaránt, bármelyik MasterCard Paypass terminálon keresztül. Jelenleg 18 ezer magyarországi és 1,6 millió külföldi terminálnál fizethetünk vele.


Mobilfizetésre képes alkalmazások

Természetesen nem elegendő ahhoz, hogy telefonnal fizessünk, hogy van egy telefonunk. Fontos, hogy megtalálható legyen rajta valamelyik operációs rendszer: iOS, Android, Windows Phone. Az okostelefonunknak és a SIM kártyának is NFC képesnek kell lennie.

Mi az a NFC? Ez egy olyan rövid hatótávú RFID (Radio Frequency IDentification) rendszer, amely például okostelefonok és egyéb mobil eszközök közötti rádió frekvencián alapuló kommunikációt tesz lehetővé, egymáshoz való érintéssel, vagy közel helyezéssel. Vele válik a fizetés egy érintéssé.


Mobilfizetés költségei

A mobillal történő fizetésnek nincs egyéb díja, ingyenes a szolgáltatás. Viszont érdemes tudni, hogy az applikáció letöltése, az aktiválási folyamat, valamint a virtuális bankkártya letöltése adatforgalommal jár, melynek díja függ a mobilszolgáltatónál választott díjcsomagtól, de a további alkalmazáson keresztül történő fizetések már nem járnak adatforgalommal.