Fizessen biztonságosan online vásárláskor internetkártyával!

  2019. április 17.

Manapság egyre elterjedtebb az online vásárlás. Sokan kedvelik a vásárlásnak ezt a formáját, mert kényelmes, ki sem kell mozdulni a lakásból. Otthonról, a fotelból intézheti a mindennapi bevásárlást, vagy ünnepek közeledtével az ajándékok beszerzését, vagy esetleg ruhakollekciója felújítását. Aki sokat vásárol az interneten, annak mindenképpen szüksége van egy megbízható fizetési megoldásra, mert sokat hallani a bankkártya visszaélésekről. Az internetkártya egy olyan bankkártya, amivel kizárólag az interneten lehet fizetni, vagyis egy speciálisan internetes fizetésre kialakított virtuális bankkártya típus. Az alábbiakban elolvashatja, hogy hogyan fizessen biztonságosan online vásárláskor internetkártyával!

 

Az internetkártya, vagy más néven virtuális bankkártya, webkártya a legbiztonságosabb módja az internetes fizetésnek. Az internetkártya egy olyan, a bankok rendszereiben nyilvántartott számsor, amely lehetővé teszi az interneten keresztüli vásárlást, és tartozik hozzá egy alszámla, amire a fizetés előtt át kell vezetni a pénzt.

 

Fizessen biztonságosan online vásárláskor internetkártyával!

A kártyán található adatok:

  • kártyaszám (általában 16 számjegyből álló)
  • 3 jegyből álló CVC2 biztonsági azonosító szám
  • 4 számjegyből álló lejárati dátum
  • név
  • kibocsátó bank neve
  • bankkártya típusa (Visa vagy Mastercard)

Az internetkártya nem teljes értékű bankkártya, mert nincs rajta mágnescsík, chip, aláírás sáv. Egyes bankoknál semmilyen fizikai formája sincs, vagyis még csak egy kis műanyag lapocskát sem kap kézhez az ügyfél. POS terminálnál nem használható, ATM-nél nem lehet vele készpénzt felvenni. Csak az internetes fizetésre alkalmas.

 

Hogyan működik?

Az interneten keresztüli vásárlás kezdeményezéséhez az előbb említett kártyaadatokból meg kell adnia valamennyit. A kereskedő ezután már aznap, vagy a vásárlást követő egy-két napon belül elektronikus üzenetet küld a banknak, melyben a fenti kártyaadatokkal kérni fogja a vásárlási összeg terhelését az Ön elkülönített kártyaszámláján. A legtöbb internetkártya, nagyon jó biztonsági szolgáltatása az, hogy egy alszámla tartozik hozzá, amire vásárlás előtt át kell tenni az elkölteni kívánt összeget, majd a kártyával csak ehhez az összeghez lehet hozzáférni. Ha sokat használja a kártyát, a pénzek áttételét automatizálni is tudja, hogy minden hónapban ott legyen az összeg, mire fizetésre kerül a sor.

 

Miért biztonságos?

Fizetéskor nem a normál bankkártyája adatait kell megadnia, így ha véletlenül egy csaló webshopba vásárol, akkor elég a virtuális kártyát letiltani. A letiltás minden esetben ingyenes, viszont a kártyapótlásnak 1-2 ezer Ft körüli díja van.

A virtuális kártya előnye még az előbb említett alszámla is. Online fizetésnél ehhez ad csak hozzáférést, így legfeljebb az alszámlán lévő pénzt bukhatja el, a főszámlához ezen keresztül nem lehet hozzájutni. Ajánlatos a webszámlán mindig csak annyi pénzt tartani, amennyire a vásárlások alkalmával szüksége van, ezzel is minimalizálva a kockázatot. A gyakori utalgatás nem jár költséggel, mert a saját számlák közötti átvezetés díjtalan.

Amit fontos tudni, hogy a virtuális kártyáknak is van 1-2 ezer Ft-os éves díja, ami bankonként eltérő lehet, mint ahogy a kártya típusa is. Nem minden bank kínál ilyen szolgáltatást, ezért ha ez Önnek fontos, akkor bankválasztás előtt mindenképp járjon utána.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...